Na jihu Čech klesla výroba masa meziročně o desetinu
4. 1. 2011 | ČTK
Na jihu Čech klesla za první tři čtvrtletí minulého roku výroba masa v meziročním srovnání o téměř deset procent. V regionu se vyrobilo 30.823 tun vepřového, hovězího a skopového masa. Vyplynulo to z údajů Českého statistického úřadu.
Pracovníci na jatkách od ledna do září porazili o 17 procent méně hovězího dobytka, a to 6491 tun. Vepřového zpracovali 24.314 tun, meziročně o téměř osm procent méně. Skopového zpracovali 17 tun, to je o 15 procent méně.
Pokles výroby masa je důsledkem všeobecného trendu poklesu živočišné výroby, který nastartoval vstup Česka do Evropské unie, řekla ČTK ředitelka jihočeské agrární komory Hana Hricová. Výroba masa tu stále klesá, i když je Jihočeský kraj jedním z mála regionů, v nichž převažuje živočišná výroba nad rostlinnou. Jednou z příčin je podle ní nastavení dotací, které nemotivuje k chovu hospodářských zvířat.
Dalším faktorem jsou výkupní ceny, jež jsou pod hranicí nebo na hranici výrobní ceny masa, poznamenala. Jihočeští chovatelé hospodářských zvířat prý ani nespolupracují natolik, aby měli silnou pozici při vyjednávání o cenách masa.
Jeden z největších zpracovatelů masa v kraji, společnost Zřud - Masokombinát Písek, zaznamenala snížení prodeje výsekových mas a masných výrobků. Důvodem je podle ředitele Ladislava Hájka dovoz masa ze zahraničí a jeho nízká cena. Spotřebitel přitom ale neví, odkud maso pochází, poznamenal. České chovy se likvidují nebo drancují, například maso býků v nejlepší kvalitě se z Česka vyváží do Turecka. "Tímto vývozem je následně ovlivněna cena výkupního masa, která nemůže konkurovat dovozovým cenám na tuzemském trhu, a to kvůli již téměř zlikvidovanému českému chovu jatečního dobytka," dodal Hájek.
Jihočeský kraj je čtvrtým největším výrobcem masa v republice. Nejvíce ho zpracovávají na Vysočině, od ledna do září 2010 tam vyrobili 39.473, meziročně o 1,2 procenta více. V celé ČR se za první tři čtvrtletí loňského roku vyrobilo 258.093 tun masa, meziročně o 4,5 procenta méně.
Zdroj: ČTK, 4. 1. 2011
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 16.12.2025 10:16
