Agris.cz - agrární portál

Pálenice: tato sezona je ale hodně mizerná

5. 1. 2011 | Denik.cz

Zatímco loňskou sezonu si v pálenicích nemohli díky bohaté úrodě vynachválit, tu současnou označují za hodně mizernou. „Lidem se neurodilo skoro nic, takže ani nemáme z čeho pálit,“ tvrdí v pálenicích.

„Ten loňský rok byl výborný, vypálili jsme odhadem asi sedminásobek toho, kolik vypálíme v této sezoně. Ovoce se urodilo loni v létě hodně málo, a tak ani lidé neměli z čeho dělat kvasy. Pálenice pojede zhruba do počátku března, ale máme tak dva zákazníky denně. To je dost bída. Lidé navíc stačili udělat daleko menší množství kvasu než v jiných letech. Většina zákazníků přivezla maximálně dvě stě litrů kvasu, větší množství je výjimka. V jiných letech byli lidé schopni připravit daleko větší množství kvasu,“ uvedl Dalibor Štefek z Pěstitelské pálenice ve Frýdku-Místku. Podle něj lidé nejvíce dělali kvasy ze švestek, hrušky se totiž neurodily skoro vůbec. Málo bylo i jablek.

Antonín Šputa z Pěstitelské pálenice v Krásném Poli uvedl, že tato sezona je hodně špatná. „Když jsme dříve říkali, že se rok nevyvedl, měli jsme tak tři sta objednávek. Letos jich máme zatím pětasedmdesát a do konce sezony se to číslo s bídou možná vyšplhá na sto. Sezonu ale ještě nekončíme, teď budou vozit kvasy spíše starší chlapi, kteří jsou zvyklí pálit až po Novém roce,“ dodal Šputa. Ttaké podle něj lidé nejvíce dělali kvasy ze švestek. „Jablka se loni neurodila skoro vůbec, hodně slabé byly i hrušky, ty švestky vyšly nejlépe,“ dodal Šputa.

Také v Lihovaru a likérce ve Velké Polomi podle jeho spolumajitele Marcela Černíka sezona pomalu spěje k závěru. „Pálit přestaneme asi koncem ledna. Sezona to moc dobrá nebyla, u nás jsme odhadem vypálili třetinu toho, co o rok dříve. Je to málo, ale v porovnání s tím, co mi říkají kolegové z některých dalších pálenic, to je ještě celkem slušné. Asi se projevilo i to, že lidé, kteří si zvykli chodit do naší pálenice, byli spokojeni a vracejí se,“ dodal Černík.


Zdroj: Denik.cz, 5. 1. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 18:50