Agris.cz - agrární portál

Řetězec supermarketů podporuje chovatele dojnic

6. 1. 2011 | ÚZEI, Agronavigator.cz

Pro německé chovatele skotu sotva představitelné: ve Velké Británii velký řetězec supermarketů Sainsbury's podporuje svoje dodavatele mléka nejenom finančně, ale i formou poradenství - jak zvýšit rentabilitu produkce mléka. Od roku 2007 investovala společnost Sainsbury's do rozvoje mléčných farem 21 mil. GBP a před nedávnem vyčlenila pro příští tři roky další částku ve výši 40 mil. GBP. „Chceme, abyste byli úspěšní. Nemůžeme dlouhodobě hospodařit, pokud naši dodavatelé nejsou úspěšní, prohlásil vrcholný představitel Sainsbury's Justin King před tisícovkou chovatelů dojnic.

Úspěšnost tohoto řetězce supermarketů je nesporná, již několik let roste jeho obrat. V rychlosti růstu předčil v roce 2009 svoje konkurenty o 3 %.

V současné době patří do skupiny dodavatelů mléka do řetězce Sainsbury's Dairy Development Group celkem 343 prvovýrobců mléka. Dostávají speciální bonus k platbě za mléko a podporu v oblasti řízení a technologie výroby, kam patří např. dvě bezplatné návštěvy veterinárního lékaře za rok nebo lepší software v oblasti managementu stáda.

Podle informací řetězce supermarketů již došlo ve stádech dojnic k výraznému zlepšení plodnosti. Délka mezidobí se zkrátila o 2,3 dne, což se projevilo v úspoře finančních prostředků ve výši přibližně 500 000 GBP a díky redukci 7 t CO2 i v ochraně životního prostředí.

Model vzájemné spolupráce, který je v platnosti již od roku 2007, byl nyní zástupci britského Svazu farmářů (NFU) a potravinářského průmyslu označen za model budoucnosti.


Zdroj: ÚZEI, Agronavigator.cz, 6. 1. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 17:17