Agris.cz - agrární portál

Lesy ČR pomáhají lesní zvěři i v zimě

7. 1. 2011 | Lesy České republiky, s. p.

Současné mrazivé počasí a sněhová nadílka komplikují zvěři žijící v našich lesích přístup ke kvalitní potravě. Zvěř bývá unavená a dezorientovaná. Tuto pravidelně se opakující nepříznivou situaci, kdy je přirozené potravy nedostatek, pomáhají zvěři zvládat v režijních honitbách i někteří pracovníci Lesů ČR. Ti pravidelně v krmelcích doplňují pro zvěř tolik potřebnou pestrou stravu. Zvěř má tak mnohem větší šance období vysoké sněhové pokrývky a mrazů zvládnout a přežít.

Lesníci se na toto období připravují již v létě a na podzim, kdy se snaží usušit nebo jiným způsobem zajistit dostatek sena a letniny - jde o tak zvané objemové krmivo. Současně se musí lesníci předzásobit dostatkem tak zvaného jádrového krmiva jako je oves, ječmen, kaštany nebo žaludy a dužnatého krmiva, kterým je třeba řepa nebo topinambur.

Zvěři však nepomáhají pouze lesníci. Snahu poskytnout zvěři pomoc mají i mnozí lidé, kteří v dobré víře nosí do lesa, hlavně ke krmelcům, potravu, která však nebývá vždy vhodná. Někdy se tak i dobrý záměr může nakonec změnit v přímé ohrožení života zvěře. Kdo chce zvěři pomoci, měl by se raději obrátit na místního správce lesů - hajného, revírníka - nebo na myslivce, kteří poradí, co a kam mohou lidé přinést, aby zvěři pomohli a neohrozili ji.

Mezi vhodnou potravu, kterou mohou lidé zvěři přinést patří ovoce a zelenina z našich zeměpisných šířek. Zvěř má ráda například jablka nebo kořenovou zeleninu - mrkev a petržel. Nevhodné je exotické ovoce jako pomeranče a banány. Pečivo sice zvěř zkonzumuje, ale následkem mohou být nepříjemné střevní potíže. Zbytky jídel nebo cukroví proto nejsou vhodným krmivem.

Nejen ohledně toho čím krmit, ale také kam krmivo přinést, je vhodné obrátit se na místního lesníka. Ideální je přinést krmivo na místní lesní správu nebo hájovnu. Pokud totiž lidé spontánně chodí ke krmelcům, tak již stejně dost stresovanou zvěř zbytečně plaší.

Pracovníci LČR se o zvěř žijící v režijních honitbách starají celoročně. Zejména v zimě je však třeba péči o lesní zvěř věnovat zvýšenou pozornost. Podobnou povinnost mají dle zákona také ostatní uživatelé honiteb.


Zdroj: Lesy České republiky, s. p., 7. 1. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 05:25