Agris.cz - agrární portál

Monsanto je zpět v zisku, čeká další růst poptávky po osivech

7. 1. 2011 | ČTK

Americká biotechnologická společnost Monsanto, která je největším světovým výrobcem osiv, se v prvním čtvrtletí svého fiskálního roku vrátila k ziskovému hospodaření. Vydělala zhruba šest milionů dolarů (asi 113,2 milionu Kč), zatímco před rokem byla ve ztrátě 19 milionů USD. Tržby se zvýšily o osm procent na 1,83 miliardy dolarů (asi 34,5 miliardy Kč).

Monsantu, která je mimo jiné známá vývojem geneticky upravených plodin, k zisku pomohl především vyšší odbyt osiv. Firma těžila z většího zájmu o semena kukuřice, sójových bobů, zeleniny a bavlny. Prodala ale i více herbicidů Roundup, přestože v tomto segmentu trhu čelí vyšší konkurenci ze strany generických výrobců.

Zisk na jednu akcii dosáhl dvou centů proti ztrátě dva centy o rok dříve. První fiskální čtvrtletí firmě skončilo 30. listopadu. Analytici v anketě agentury Reuters v průměru čekali, že firma vytvoří na jednu akcii zisk jeden cent a tržby zvýší na 1,79 miliardy dolarů.

Firma loni sáhla k restrukturalizaci, díky čemuž snížila ve čtvrtletí o devět procent náklady na administrativu. Naopak o 13 procent zvedla výdaje na výzkum a vývoj. Na letošní rok Monsanto očekává zisk na akcii v pásmu 2,69 až 2,79 USD, převážně díky novým produktům, které bude postupně uvádět na trh.

Monsanto má podle analytiků nyní lepší vyhlídky, a to mimo jiné proto, že se zvyšují ceny potravin a předpokládá se, že se budou zvyšovat i nadále. Z toho by měly firmy jako je Monsanto hodně vytěžit, protože právě tyto podniky mohou přispět ke zvýšení výnosů. Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO) tento týden uvedla, že ceny potravin v prosinci vzrostly na nový rekord za posledních minimálně 20 let.

Akcie firmy na hospodářské výsledky před začátkem obchodování reagovaly mírným poklesem, po otevření burzy se ale vydaly vzhůru. Asi hodinu před koncem obchodování měly zisk asi 2,7 procenta a pohybovaly se v blízkosti 71 dolarů. První fiskální čtvrtletí je pro Monsanto většinou slabší, firma ale i tak splnila odhady analytiků. Zisk na akcii, který firma letos očekává, je potvrzením předchozích odhadů. Silný růst tržeb nyní Monsanto registruje na trzích v Latinské Americe, především v Argentině.

Šéf Monsanta Hugh Grant řekl, že se zatím nedá odhadovat, jak velký růst může firma letos očekávat u tržeb za prodej osiv. Podle prvních objednávek na jarní osev se ale dá usuzovat, že zájem bude solidní. A to především u kukuřice a sójových bobů od pěstitelů v USA. Firma je podle něj připravena využít dlouhodobého růstu v odvětví.


Zdroj: ČTK, 7. 1. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 02.05.2024 07:03