Agris.cz - agrární portál

Na návštěvě v píseckém masokombinátu

8. 1. 2011 | APIC-AK

Těsně před Štědrým dnem navštívil prezident Agrární komory ČR Jan Veleba ZŘUD Masokombinát Písek CZ, Jednal tam s majitelem firmy ZŘUD Čestmírem Motejzíkem a generálním ředitelem Ladislavem Hájkem. Navštívil zcela nový provoz expedice a hlavně konfrontoval problémy zemědělců s potřebou zpracovatelů.

Ukázalo se, že jak producenty, tak potravináře v České republice tíží situace v živočišné produkci. Propad ve stavech skotu a hlavně prasat se dotýkají obou partnerů. Tím, že ubývá jatečných zvířat dochází k nadprodukci zejména obilí.

Přes dopady tíživé situace zemědělců do zpracování jatečných zvířat se právě společnost ZŘUD Masokombinát Písek dostala v soutěži TOP sto nejlepších mezi stovku nejlepších firem v České republice, kterou každoročně vyhlašuje společnost Comenius. A právě při této příležitosti se na Pražském hradě dohodli zástupci píseckého masokombinátu s prezidentem Agrární komory ČR na společném jednání a prohlídce provozu v Písku.

Při této příležitosti se připomnělo, že písecké řeznické řemeslo má velmi pestrou a bohatou historii. Písečtí řezníci měli svůj cech a používali cechovní pečeť s letopočtem 1641. Na počátku 50. let dvacátého století byl v Písku vystavěn jeden z prvních průmyslových závodů na zpracování masa. „Z novodobé historie je dobré si připomenout, že 1. července 1993 státní podnik privatizoval Václav Koranda. Vznikla společnost Masokombinát Písek, s. r. o., která se v roce 2001 transformovala v současnou firmu ZŘUD Masokombinát Písek CZ, a. s., Čestmíra Motejzíka,“ vysvětlil sled událostí v posledních sedmnácti letech Ladislav Hájek.

Dodal, že hned od počátku fungování nové soukromé společnosti se začalo s rozsáhlou rekonstrukcí podniku, jatkami počínaje a expedicí konče. Nemalé investice směřovaly do modernizace provozů a výroby, aby podnik vyhovoval přísným evropským normám a předpisům. „Odměnou“ za nemalé vynaložené úsilí bylo přidělení veterinárního schvalovacího čísla s možností exportu do zemí EU CZ 105. Podnik úspěšně prošel opakovanými kontrolami ze strany veterinárních komisařů Evropské unie. Současný stav technologického vybavení je na vysoké úrovni a v mnoha parametrech se vyrovná špičkovým evropským podnikům.


Zdroj: APIC-AK, 8. 1. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 30.04.2024 08:24