Agris.cz - agrární portál

Souhrn událostí uplynulých dní –7.1. - 9.1.2011

10. 1. 2011 | Agris

Obří hejna kormoránů likvidují rybí populaci

Přemnožení kormoráni decimují rybí populaci - teď v zimě hlavně na řekách, kam se stahují od zamrzlých jezer a rybníků. Útočí v obrovských hejnech a organizovaně v rojnicích. Oblast nejprve obhlédnou průzkumníci, kteří pak přivedou zbytek hejna - část má při lovu roli naháněčů. „V našich revírech páchají teď kormoráni největší škody na řece Třebůvce ve Vlčicích. Odhaduji, že tam nalétává hejno až osmdesáti kusů ptáků. Tak velké hejno tu ještě nikdy nebylo. Kormoráni se objevují dokonce i ve městě,“ řekl jednatel rybářské organizace v Lošticích Vlastislav Heidenreich.

Případ otrávených vajec: Slováci stopli jídlo z Německa

Slovensko jako první evropská země sáhlo k tomu, co zatím české úřady dělat nechtějí. Slovenské ministerstvo zemědělství v pátek oznámilo, že dočasně zastavuje prodej vajec a kuřecího masa z Německa, kde se objevily potraviny kontaminované rakovinotvorným dioxinem. V Německu podle serveru Spiegel Online dioxinový skandál už postihl 13 ze 16 spolkových zemí a úřady kvůli němu nechaly preventivně zavřít přes 4700 chovů.

SZPI zveřejňuje celkové výsledky kontrol burčáku za rok 2010

V listopadu roku 2010 ukončila Státní zemědělská a potravinářská inspekce kontroly prodeje burčáku či částečně zkvašeného hroznového moštu, který se smí prodávat pouze od začátku srpna do konce listopadu. Nyní má k dispozici v pořadí druhé a také již konečné výsledky laboratorních rozborů. Inspektoři přímo na místě kontrolovali hygienu prodeje, doklady o původu burčáku a také to, zda je nápoj správně označen. Cílem analýz pak bylo odhalit případné falšování tohoto nápoje.

Kupírování ocásků jen s atestem

Kupírování ocásků u selat se odůvodňuje prevencí proti kanibalismu, v Severním Porýní-Vestfálsku ho však bude možné provádět již jedině na základě veterinárního atestu. Severní Porýní-Vestfálsko Zkracování ocásků u selat po porodu by mělo být v této zemi výrazně omezeno již od 1. ledna letošního roku, kdy vstoupila v platnost nová vyhláška ministerstva ochrany klimatu, životního prostředí, zemědělství, ochrany přírody a spotřebitele (MKULNV).

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství


Zdroj: Agris, 10. 1. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 11:19