Agris.cz - agrární portál

Fuksa: Dosavadní kontroly nezjistily v ČR výskyt dioxinů

10. 1. 2011 | ČTK

České dozorové orgány dosud nezjistily žádný výskyt dioxinu v dovezeném vepřovém a vejcích, řekl dnes ministr zemědělství Ivan Fuksa a vedoucí představitelé dozorových organizací. Podle Fuksy není proto důvod uzavírat hranice s Německem, ke kterému minulý týden vyzvala Agrární komora. Dozorové orgány budou dovážené potraviny i krmiva kontrolovat dál.

Rakovinotvorné dioxiny byly zjištěny v mase a vejcích v Německu v uplynulých dnech. Prodej vajec a drůbežího masa německého původu pozastavilo v pátek slovenské ministerstvo zemědělství. České dozorové orgány po vypuknutí skandálu zintenzivnily kontroly nejen z Německa dovážených potravin, ale i výrobců krmiv.

Vyšetřování v Německu ukázalo, že se nadměrné úrovně dioxinů vyskytly ve vejcích a kuřecím mase. Úřady v Německu proto minulý týden zablokovaly prodej drůbežího, vepřového a vajec z 4700 farem a několik zemí zakázalo dovoz německých zemědělských produktů.

Ministerstvo zemědělství Šlesvicka-Holštýnska v pátek oznámilo, že firma, která závadné krmné tuky vyráběla, věděla o jejich kontaminaci dioxinem už od března 2010, úřadům to ale nenahlásila. Ty se o tom dozvěděly až na konci prosince.


Zdroj: ČTK, 10. 1. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 03.05.2024 18:42