Agris.cz - agrární portál

Největší světový výrobce těstovin přechází na bezklecová vejce

11. 1. 2011 | pro-bio.cz

Společnost Barilla, největší světový výrobce těstovin, oznámila, že v roce 2011 bude 45 procent nakupovaných vajec pocházet z volných, neklecových chovů. Jedná se o prvního výrobce těstovin v USA, který se přidal k celonárodnímu hnutí za ukončení používání vajec od nosnic, chovaných v klecích.

Po celých Spojených státech se k hnutí za bezklecová vejce přidávají další a další firmy. Mezi výrobci jsou to společnosti Kraft, Sara Lee, Otis Spunkmeyer, Hellmann's. Mezi restauracemi jsou to Burger King, Subway, Sonic, Wendy's, Arby's, Denny's, Carl's Jr., Hardee's, Quiznos, Cracker Barrel a Golden Corral, kteří používají výhradně vejce z bezklecových chovů. Výrobky v privátních značkách maloobchodníků Wal-Mart's a Costco také používají vejce výhradně z volných chovů.

Státy Michigan a Kalifornie nedávno přijaly zákony, zakazující chov nosnic v klecích, podobné legislativní úpravy čekají na přijetí v dalších státech USA. Kalifornie přijala zákon, který požaduje, aby veškerá vejce, nabízená v maloobchodě, pocházela v roce 2015 pouze z neklecových chovů.

„Klíčovými pilíři naší společnosti jsou kvalita výrobků, bezpečnost, výživa a trvalá udržitelnost,“ napsala společnost Barilla. „Za tímto účelem bere politika společnosti Barilla v oblasti řízení dodávek v potaz nejen zdraví a blaho lidí, ale také zdraví a pohodu zvířat.“. Společnost Barilla sídlí v Itálii, v USA její pobočka sídlí v předměstí Chicaga.

Fakta:

Průmyslové farmy v USA chovají 280 milionů nosnic v klecích tak malých, že jim nedovolují ani roztáhnout křídla. Zvířata tím značně trpí.

Nosnice chované v bezklecových chovech mívají obvykle dva až třikrát více prostoru než nosnice v klecových chovech. Bezklecové chovy nezbytně neznamenají, že slepice mají přístup do venkovního výběhu a část jejich zobáku může být krácena. Přesto mají možnost chodit, roztáhnout křídla a klást vejce do hnízd.

Průmyslový způsob chovu zvířat je v USA vážným společenským problémem: návštěvníci restaurací řadí welfare zvířat jako třetí nejdůležitější společenský problém a 89 procent Američanů věří, že výrobci potravin, kteří vyžadují, aby jejich dodavatelé zacházeli slušně se zvířaty, se chovají správně.

V ekologických chovech nosnic je používání klecí zakázáno.


Zdroj: pro-bio.cz, 11. 1. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 00:38