Agris.cz - agrární portál

Analogy sýrů zakázány

11. 1. 2011 | APIC-AK

Používat názvy výrobků jako „analog sýra“ nebo „sojové mléko“ bylo zakázáno.

Evropská komise v Bruselu zakázala používat k označování výrobků názvy „analog sýra“ (náhražka) a "sojové mléko“, jak vyplývá z aktuálního vydání úředního věstníku EU.

Pokud se má výrobek stát „sýrem“, musí být vyroben výhradně z mléka, uvedl v této souvislosti německý Svaz mléčného průmyslu (MIV) v Berlíně. Definitivní seznam povolených potravin, které mohou mít v názvu obsaženo slovo mléko, ale nejsou vyrobeny z mléka, byl zveřejněn v úředním věstníku EU, který vyšel 21. 12. 2010.

I nadále je v Německu povoleno používat označení jako např. kakaové máslo, masový sýr nebo játrový sýr. Označení jako sojové mléko nebo analog (náhražka) sýra jsou zakázány. Potravinářská inspekce v této členské zemi EU bude napříště v zájmu ochrany spotřebitele a producentů mléka kontrolovat ještě detailněji dodržování předpisů na označování mléka a mléčných výrobků.


Zdroj: APIC-AK, 11. 1. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 13:47