Agris.cz - agrární portál

Zásoby některých plodin jsou v USA nižší, než se čekalo

13. 1. 2011 | ČTK

Zásoby některých hlavních zemědělských plodin jsou ve Spojených státech nižší, než se předpokládalo. Ukázala to aktualizovaná zpráva amerického ministerstva zemědělství, která by podle analytiků mohla u potravin přispět k cenovému šoku. Situaci zhoršují záplavy v Austrálii, která je klíčovým producentem řady plodin. Země kvůli záplavám uzavřela hlavní exportní přístavy.

Důvodem k obavám jsou v USA především zásoby sójových bobů a kukuřice. Americké ministerstvo ve středu předpovědělo, že až bude příští úroda letos v září připravena ke sklizni, zásoby sójových bobů se budou pohybovat jen kolem 140 milionů bušlů (asi 27,2 kg), což bude asi o deset procent méně, než předpokládali analytici.

Jen o málo příznivější je to se zásobami kukuřice. Před příští sklizní jich Američané budou mít kolem 745 milionů bušlů, což bude čtyři procenta pod odhady analytiků a zároveň nejnižší úroveň od roku 1995. Zpráva přispěla k růstu cen hlavních zemědělských komodit, sójové boby i kukuřice jsou tak na komoditních trzích nejdražší od poloviny roku 2008.

Ministerstvo zemědělství aktualizované odhady zveřejnilo jen pár dní po tom, co Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO) oznámila, že ceny potravin se v prosinci dostaly na nejvyšší hodnoty za posledních 20 let. Podle listu Financial Times (FT) se tak svět přiblížil situaci, kdy riziko skokového růstu cen potravin dostává konkrétnější obrysy.

Spojené státy mají zdaleka největší ekonomiku na světě, na celosvětovém hrubém domácím produktu se podílejí asi z 20 procent. Jsou ale i největším světovým vývozcem potravin.

Za poklesem zásob klíčových zemědělských obilovin je podle úřadu nutné hledat vysokou poptávku po etanolu, k jehož výrobě se používá kukuřice. Na vině je ale částečně i citelné snížení odhadu produkce kukuřice a sóji v loňském roce. Celkový obraz pak zhoršují i vyhlídky slabší letošní sklizně v některých dalších zemích, které jsou důležitými vývozci potravin.

Letošní rok by tak mohl být zcela srovnatelný s rokem 2008, kdy souhra více faktorů způsobila skokový růst cen potravin. Tehdy se k napjatým zásobám přidal také růst cen energií, který pěstování zemědělských plodin prodražil. Podle agentury Reuters jsou na trzích už nyní znát obavy, že by drahé potraviny mohly v chudých zemích vést k nové vlně nepokojů, přestože zatím je relativní klid.

Cena kukuřice i sójových bobů se na komoditní burze v Chicagu ve středu zvýšila o maximální povolený limit. Zpráva ministerstva zemědělství totiž byla pro trh velkým překvapením. Sója končila obchodování růstem o více než 4,6 procenta na 14,12 USD za bušl, kukuřice zdražila o 4,1 procenta na 6,32 USD za bušl. V obou případech je to nejvyšší cena od léta 2008, tedy od posledních násilností kvůli drahým potravinám.


Zdroj: ČTK, 13. 1. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 06.05.2024 20:48