Agris.cz - agrární portál

Prasata mohou opět na porážku

14. 1. 2011 | ÚZEI, Agronavigator.cz

V souvislosti se zvýšeným množstvím dioxinu v organismu jatečných prasat byl odvolán úplný zákaz ztržňování prasat v Dolním Sasku.

Podle informací tiskové agentury Landvolk mají úřady jistotu, že se maso z obou postižených zemědělských podniků nedostane na trh. Nedošlo ke zhoršení rizikové situace v Dolním Sasku. Nejedná se o nový případ dioxinu, ale o stejný zdroj a to společnost Harles & Jentzsch.

Oba zemědělské podniky byly uzavřeny od začátku na základě překročení povolené hranice pro obsah dioxinu v krmných směsích. V jednom podniku naměřená hladina dioxinu výrazně překročila povolenou hranici, ve druhém podniku se výsledky analýzy pohybovaly v rozmezí přesnosti měření, takže se budou analýzy vzorků vepřového masa opakovat ještě jednou.

Podle informací krajské správy ve Verdenu prokazatelně vyráběla jedna malá krmivářská firma krmné směsi s obsahem tuků od firmy Harles & Jentzsch, což vedlo v jednom případě k výraznému zvýšení hladiny dioxinu v mase vykrmených prasat (prokázáno u vybraných poražených dvou kusů prasat z chovu, který patřil majiteli výrobny krmiv). Testovaná partie prasat v celkovém počtu 140 kusů byla poražena a zlikvidována v kafilérii. Dodávkami krmných směsí z této továrny bylo podle sdělení správního celku celkem postiženo 10 dalších chovů prasat s kapacitou cca 8 000 prasat. O možnosti ztržnit maso těchto zvířat se bude rozhodovat až na základě výsledků laboratorních analýz vzorků z dalších zkušebních porážek.


Zdroj: ÚZEI, Agronavigator.cz, 14. 1. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 06.05.2024 05:23