Agris.cz - agrární portál

USA hlásí nižší zásoby plodin, ceny potravin porostou

14. 1. 2011 | ČT 24

Zásoby některých hlavních zemědělských plodin jsou ve Spojených státech nižší, než se předpokládalo. Ukázala to aktualizovaná zpráva amerického ministerstva zemědělství, která by podle analytiků mohla u potravin přispět k cenovému šoku. Situaci zhoršují záplavy v Austrálii, která je klíčovým producentem řady plodin. Země kvůli záplavám uzavřela hlavní exportní přístavy. Analytici zároveň upozorňují, že další růst potravin by mohl v některých chudých zemích vyvolat nepokoje mezi obyvatelstvem.

Důvodem k obavám jsou v USA především zásoby sójových bobů a kukuřice. Zdejší ministerstvo zemědělství ve středu předpovědělo, že až bude příští úroda letos v září připravena ke sklizni, zásoby sójových bobů se budou pohybovat jen kolem 140 milionů bušlů (asi 27,2 kg), což bude asi o deset procent méně, než předpokládali analytici. O mnoho lepší to není ani s kukuřicí. Zde se očekává nejnižší úroveň zásob od roku 1995.

Podle předsedy českého svazu zemědělců Miroslava Jirkovského se Česko nedostatku obávat nemusí, tuzemští potřebitelé však současný trend pocítí v podobě vyšších cen za potraviny. Jirkovský tak odhaduje, že v letošním roce lze očekávat nárůst cen v řádech jednotek procent. Včerejší zpráva už k růstu cen hlavních zemědělských komodit přispěla, sójové boby i kukuřice jsou tak na komoditních trzích nejdražší od poloviny roku 2008.

Americké ministerstvo aktualizované odhady zveřejnilo jen pár dní po tom, co Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO) oznámila, že ceny potravin se v prosinci dostaly na nejvyšší hodnoty za posledních 20 let. Podle listu Financial Times (FT) se tak svět přiblížil situaci, kdy riziko skokového růstu cen potravin dostává konkrétnější obrysy.

Špatné odhady i rostoucí populace

Za poklesem zásob klíčových zemědělských obilovin je podle amerického úřadu nutné hledat vysokou poptávku po etanolu, k jehož výrobě se používá kukuřice. Na vině je ale částečně i citelné snížení odhadu produkce kukuřice a sóji v loňském roce. Celkový obraz pak zhoršují i vyhlídky slabší letošní sklizně v některých dalších zemích, které jsou důležitými vývozci potravin.

Miroslav Jirkovský je přesvědčen, že nižší zásoby ve skladech způsobily a jednak letošní chudá sklizeň a jednak vyšší počet obyvatel. “Ta potřeba většího množství kvalitnější výživy vytváří tlak na zvyšování potřeby na obiloviny a to se promítá do jejich cen, myslí si Jirkovský. Růst cen se prý také promítá do cen živočišné výroby, a to tím že se zvyšují ceny krmiv.

Vyšší ceny mohou vyvolat nepokoje

Letošní rok by tak mohl být zcela srovnatelný s rokem 2008, kdy souhra více faktorů způsobila skokový růst cen potravin. Tehdy se k napjatým zásobám přidal také růst cen energií, který pěstování zemědělských plodin prodražil. Podle agentury Reuters jsou na trzích už nyní znát obavy, že by drahé potraviny mohly v chudých zemích vést k nové vlně nepokojů, přestože zatím je relativní klid.

zdroj: ČT24, ČTK


Zdroj: ČT 24, 14. 1. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.05.2024 01:50