Agris.cz - agrární portál

Aignerová chce kvůli dioxinu zpřísnit podmínky pro výrobce krmiv

14. 1. 2011 | ČTK

Zavést přísnější kontroly výrobců krmiv a zamezit do budoucna opakování skandálu s výskytem rakovinotvorného dioxinu v zemědělských produktech chce německá ministryně zemědělství Ilse Aignerová. Ministryně to dnes oznámila při představení svého akčního plánu zajištění potravinové bezpečnost v zemi. Její úřad dnes také potvrdil čtvrteční informace ministerstva zdravotnictví spolkové země Sasko-Anhaltsko, že se vepřové z německého chovu postiženého dioxinem na začátku ledna dostalo i do Česka a Polska.

Podle šéfa odboru potravinové bezpečnosti ministerstva Bernharda Kühleho už neexistují žádné šarže, které by bylo možné stáhnout z trhu. "Pro toto maso také neexistují žádné výsledky testů," uvedl na tiskové konferenci. "V tento moment tak nelze kalkulovat, zda bylo vůbec zatíženo dioxinem," dodal s tím, že kontaminace krmiva inkriminovaných prasat byla malá.

Maso pocházelo z výkrmny v dolnosaském okrese Verden, odkud bylo od začátku do konce prosince dodáno na jatka ve Weissenfelsu ve spolkové zemi Sasko-Anhaltsko 180 vepřů. Výkrmna byla uzavřena začátkem ledna, jateční podnik Tönnies byl ale o přítomnosti dioxinu v těle zvířat informován až 11. ledna.

Maso ze 35 vepřů, přivezených na jatka 30. prosince, bylo podle zemského ministerstva Saska-Anhaltska prodáno jednomu podniku v Polsku a dvěma dalším zpracovatelům v České republice. Předpokládá se, že maso bylo už zkonzumováno. České orgány neměly ve čtvrtek o zjištění německých kolegů žádné oficiální informace.

Akční plán německé ministryně obsahuje deset bodů, které výrazně zpřísňují podmínky pro výrobce krmiv. Aignerová po nich žádá mimo jiné povinné pojištění provozů a výrobků nebo povinné hlášení výsledků testů i ze soukromých laboratoří. Její návrh obsahuje také požadavek na oddělení výroby technických a krmných olejů či povinné získávání povolení pro produkci krmiv. Ministryně chce rovněž na evropské úrovni prosadit vypracování závazného seznamu látek, které budou přípustné k výrobě krmiv.

Plán ministryně reaguje na současnou aféru s odhalením nadlimitního množství jedovatého dioxinu v krmných tucích vyráběných severoněmeckou firmou Harles und Jentzsch, která tuto příměs do krmiva připravovala ze surovin pro technické účely, a to navíc v závodě, který pro tuto činnost nebyl úřadům nahlášen. Prostřednictvím krmiva se dioxin dostal do vajec, drůbežího a vepřového masa.

V Německu kvůli tomu poklesl zájem o tyto potraviny. Odbyt vajec klesl od vypuknutí skandálu na přelomu roku o 20 procent, prodej drůbežího a vepřového o deset procent, oznámil německý potravinářský průmysl.


Zdroj: ČTK, 14. 1. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 07.05.2024 04:03