Agris.cz - agrární portál

Souhrn událostí uplynulého dne – 17. 1. 2011

18. 1. 2011 | Agris

Potraviny na českém trhu jsou nezávadné, potvrdily to nejnovější průběžné výsledky testů Státní zemědělské a potravinářské inspekce

V pořádku jsou všechny dosud kontrolované vzorky na trhu, které Státní zemědělská a potravinářská inspekce odebírá už od 5. ledna a prověřuje v souvislosti s dioxinovým rizikem v sousedním Německu. Inspektoři SZPI odebírali vzorky všech typů potravinářských výrobků z drůbeže, vepřového i hovězího masa a čerstvá vejce, a to napříč Českou republikou a především v obchodních řetězcích. Podle průběžných výsledků mimořádných kontrol jsou potravinářské výrobky v českých obchodech v pořádku. Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) prověřuje všechny typy potravinářských výrobků z drůbežího, vepřového i hovězího masa a čerstvá vejce, a to po celé republice a především v obchodních řetězcích.

Nová loga mají označit pravé české potraviny, objeví se už v dubnu

Potravinářská komora připravuje dva projekty, jak označit ryze české potraviny. Dostanou vlajku "Česká potravina" a "Český výrobek". Značky by se měly používat od konce dubna, už jsou registrované. Loga mají zabránit opakování dioxinového skandálu, kdy německé závadné maso jedli i Češi. Projekt vítá i současná vláda. "Nápad se mi líbí a vyjadřuji mu podporu," uvedl Petr Nečas. V současnosti je totiž možné označit jako český výrobek cokoliv, co v tuzemsku třeba jen zabalí. Nyní by čeští spotřebitelé měli být dříve informováni o skutečném původu potravin.

Fuksa dnes bude s německou ministryní hovořit o dioxinové aféře

Ministr zemědělství Ivan Fuksa bude dnes telefonicky hovořit s německou ministryní zemědělství Ilse Aignerovou o dioxinové aféře v německých chovech. Fuksa to dnes novinářům řekl po jednání se saským protějškem Frankem Kupferem. Podle Státní veterinární správy už bylo do Česka dovezeno několik tisíc tun německého masa, které mohlo obsahovat nebezpečný dioxin. „Na odpoledne mám domluvený rozhovor se spolkovou ministryní (zemědělství),“ uvedl Fuksa, který se s německou ministryní Aignerovou osobně setká v pátek na berlínském potravinářském veletrhu Grüne Woche. „Přijde navštívit český stánek a budeme to (problematiku dioxinu v mase a vejcích) řešit,“ dodal.

Ministrem životního prostředí je Tomáš Chalupa

Prezident republiky Václav Klaus dnes jmenoval do čela Ministerstva životního prostředí Tomáše Chalupu (ODS). V čele resortu střídá Pavla Drobila (ODS), který na funkci rezignoval 15. prosince 2010. Do úřadu uvedl nového ministra životního prostředí premiér Petr Nečas. „Je to velice kvalitní politik, má velké zkušenosti z veřejné správy. Proto padla moje volba právě na pana Chalupu,“ řekl Nečas. Sám Tomáš Chalupa se chce podle svých slov na MŽP co nejdříve seznámit se situací ve Státním fondu životního prostředí. Zdůraznil taky svou ochotu naslouchat jiným. Cílem správy rezortu je podle něj nedogmatický přístup.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství


Zdroj: Agris, 18. 1. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 07:10