Agris.cz - agrární portál

AP: Chuť indického čaje se mění kvůli klimatickým změnám

18. 1. 2011 | ČTK

Pěstitelé čaje v severovýchodní Indii říkají, že klimatické změny poškozují v jejich zemi úrodu čaje. Negativně se to odráží nejen na sklizni, ale také na chuti nápoje, píše agentura AP.

Téměř 55 procent produkce čaje v Indii připadá na tropický stát Ásám, který se vyznačuje vysokou vlhkostí a bujnou zelení. A ze světové produkce čaje ta indická tvoří 31 procent.

Ovšem postupný nárůst teploty v Ásámu, změny ve schématu dešťových srážek a pokles čajové produkce dělá majitelům plantáží těžkou hlavu.

Za znepokojivý vývoj označil změny Radžíb Barúah, pěstitel čaje v Džorhátu, hlavní pěstitelské oblasti Ásámu. Podle něho zeslábla silná chuť zdejšího nápoje. "Jsme skutečně znepokojeni. Silná chuť je vývozní značkou ásámského čaje." A čísla jsou skutečně znepokojivá.

V roce 2007 Ásám vyprodukoval 564.000 tun čaje. O dva roky později to bylo již jen 487.000 tun. A letošní úroda je odhadována na 460.000 tun, vypočítává Dhirádž Kakaty, šéf ásámské pobočky asociace indického čaje, organizace zastřešující zhruba 400 plantážníků.

Podle ředitele indické společnosti pro výzkum čaje, největšího takového centra na světě, na poklesu produkce mají vinu klimatické změny. Za posledních 80 let v Ásámu stouply teploty o dva stupně Celsia. "Cítíme, že to vede k poklesu produkce," prohlásil.

Vědci z výzkumného centra analyzují statistiky teplot k určení vztahu mezi nárůstem teplot, následnými výkyvy v dešťových srážkách a jejich dopadem na čajovníkové plantáže.

"Dnů se slunečním svitem bylo během letošního období monzunových dešťů mnohem méně, což vedlo k propadu produkce a k příliš vlhkému počasí pro čaj nepříznivému," vysvětlil Kakaty.

Přílišné vlhko také nahrává útokům škodlivého hmyzu na plantáže. "Škůdci nazývaní čajoví komáři se ve vlhkém a podmračeném počasí množí mnohonásobně, napadají čerstvé výhonky čajových keříků a brání rostlině v regeneraci," dodal. A k obavám plantážníků přispívají i přísná pravidla pro užívání pesticidů, zavedená kvůli možným dopadům na životní prostředí.

Za nejhorší ale označují pěstitelé změnu v chuti nápoje. Chtějí, aby vláda financovala vědecké studie ke zkoumání spojitosti zhoršení chuti a klimatických změn. "Dřív jsme byli zvyklí mít v šálku zářivý silný čaj. Teď už to tak není," tvrdí profesionální ochutnávač čaje L.P.Čaliha.


Zdroj: ČTK, 18. 1. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 05.05.2024 14:44