Agris.cz - agrární portál

COPA/COGECA vyzdvihla významnou roli družstev jako hlavní hnací síly pro zachování konkurenceschopnosti zemědělsko-potravinářského sektoru EU

18. 1. 2011 | Zemědělský svaz ČR

Na jednání hlavních představitelů C/C s komisařem EU panem J. Almuniou, které se uskutečnilo dnes, zdůraznila C/C důležitou roli sdružení výrobců a výrobních organizací, jako jsou družstva, jako hlavní hnací síly, která zajišťuje konkurenceschopnost evropského zemědělsko-potravinářského komplexu a požadoval urychlené provedení změn, které je nutno učinit.

President COGECA pan P. Bruni trval na tom, že: „ Družstva jsou hybnou silou a základem výrobních organizací v celé EU. Potřeba jejich podpory je o to zřetelnější v současné době probíhající ekonomické krize. Vítáme tu skutečnost, že se po prvé zdůraznila role a zodpovědnost sdružení výrobců podle plánu EK, který se týká kvalitativní politiky EU. Je životně důležité, aby sdružení výrobců hrály aktivní roli při řízení regionální politiky EU, a to pod záštitou příslušných právních předpisů, které se týkají geografického označování původu zboží a označování země původu. Je nutno posílit postavení sdružení producentů tak, aby byly schopni lépe řídit a kontrolovat vyráběné množství (potravin) s cílem zajištění stability na trhu a dynamického postavení zemědělsko-potravinářského komplexu EU. Tato skutečnost je o to důležitější v době, kdy evropští zemědělci a zemědělská družstva čelí extrémnímu kolísání- (volatilitě) trhu, což má svůj dopad i na konečného spotřebitele. Aby byla družstva více efektivní, je nutno posílit programy kontroly kvality evropské produkce a produkce v zemích ležících mimo EU“.

President COPA pan P. Walshe varoval, že: „Jsme nuceni čelit vysoké kupní síle supermarketů a evropští zemědělci tak nedostávají spravedlivý podíl z maloobchodních cen. Pravidla hospodářské soutěže v EU musí být v této souvislosti nastaveny tak, aby umožňovala sdružením výrobců, jako jsou družstva jejich růst a rozšiřování nabídky produktů tak, aby zemědělci a družstva tuto spravedlivou část podílu dostávali. Evropským sdružením výrobců a družstvům musí být nastaveny také rovné podmínky. Hlavní rozdíly plynou z odlišných interpretací národních právních úprav úřady a soudy, jak bylo zjištěno zejména v oblasti definování návrhů tržních podmínek. Pravidla hospodářské soutěže v EU musí být z těchto důvodů aplikována v harmonizované formě platící pro celý sektor zemědělské výroby.

Dále pokračoval: „Navíc, evropští zemědělci a jejich konkurenceschopnost je narušována dovozy, které nesplňují vysoké standardy EU; jedná se zejména o dovozy z Latinské Ameriky- sdružení zemí MERCOSUR. Standardy vysoké bezpečnosti evropských potravin, standardy péče o zvířata a ochrany životního prostředí se tedy musí vztahovat i na dovážené zboží. Existující odchylky a zásahy do pravidel hospodářské soutěže v EU musí být takové, aby zemědělci dostali svoji spravedlivou část podílu (na ceně). Také je nutno konstatovat že, oběti nátlakových praktik často váhají předložit svoje nároky soudu, protože se obávají odvetných akcí v obchodním podnikání, jako je na příklad ztráta významného zákazníka. S cílem bránit se těmto praktikám je nutno vytvořit a zabezpečit určitý právní rámec a postupy, které by byly vhodné pro různé národní právní předpisy a procedury“.

Tiskova_zprava_Copa-Cogeca,_17.1.2011.doc


Zdroj: Zemědělský svaz ČR, 18. 1. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 09:55