Agris.cz - agrární portál

Templářské sklepy Čejkovice nemohou provádět testy vín

19. 1. 2011 | ČTK

Templářské sklepy Čejkovice zatím nezískaly pro letošní rok pověření Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) k provádění laboratorních rozborů pro účely hodnocení a zatřiďování vína. Firma dnes postup SZPI kritizovala. Dává jej do souvislosti se sporem, jenž vede se SZPI, která jí loni nařídila stáhnout z trhu zhruba jeden milion litrů vína. Firma to dnes uvedla v tiskové zprávě. Ředitel SZPI Jakub Šebesta dnes ČTK sdělil, že nemá žádnou "záruku k tomu, abych mohl laboratoř této společnosti považovat za dostatečně důvěryhodnou".

V Česku podle dostupných informací působí kolem 15 laboratoří, které testy na hodnocení a zatřiďování vín dělají. Většina z nich je podnikových. Příslušné pověření jim obnovuje SZPI. "V minulosti jsme pověření dostali bez problémů. Nyní jsme také vše splnili. Jednoznačně tuto událost musíme dávat do souvislosti se spory, které se SZPI vedeme," řekl dnes ČTK ředitel Templářských sklepů Čejkovice Pavel Pastorek.

Podle něj to firmě i vinařům z regionu způsobuje nemalé problémy. Pokud laboratoř nemá příslušnou licenci, jsou její testy pouze orientační. "Nemá proto cenu rozbory provádět pro účely zatřiďování," uvedl Pastorek. Bez těchto rozborů ale vinaři nemohou jít se svými produkty na trh, musí je proto vozit jinam. Templářské sklepy Čejkovice podle Pastorka v minulém roce provedly kolem 800 rozborů pro externí producenty vína.

Firma dále uvedla, že se bude domáhat ochrany svých práv, jednak u ministerstva zemědělství opatřením proti nečinnosti a dále stížností na chování a jednání ředitele SZPI. Jednání SZPI firma znovu označila za šikanózní stejně jako předchozí zásahy inspekce.

"Výsledky kontroly a veškeré poznatky, které se týkají poslední kauzy Templářských sklepů, mně bohužel nedávají dostatečnou záruku k tomu, abych mohl laboratoř této společnosti považovat za dostatečně důvěryhodnou," uvedl Šebesta. "Je to společnost, která dlouhodobě ignoruje právní předpisy této země. Prohlášení tiskového mluvčího společnosti Templářské sklepy o údajné šikaně považuji za naprostý nesmysl, stejně tak jako jeho další zmatená a záměrně nepravdivá vyjádření na adresu SZPI nebo mou," dodal šéf SZPI.

Ve sporu inspekce a vinařské firmy jde o více než milion litrů vína ročníku 2009. Inspekce chce zamezit prodeji těchto vín, protože prý pocházejí z hroznů neznámého původu. Templářské sklepy vína přes požadavek inspekce odmítly stáhnout z trhu.

Templářské sklepy nakoupily přes 1250 tun hroznů od brněnské společnosti BJ VITIS s.r.o., která není pěstitelem hroznů. U těchto hroznů podle inspekce není znám jejich původ. Společnosti BJ VITIS podle inspekce hrozny dodala další brněnská firma, DOAL STAV s.r.o.

Při výrobě vína byly podle SZPI k hroznům neznámého původu přimíseny také hrozny známého původu, které tím byly znehodnoceny. Objem vyrobeného jakostního odrůdového vína a odrůdového vína tuzemské provenience ročníku 2009 neznámého původu se tak pohybuje kolem 1,080 milionu litrů.


Zdroj: ČTK, 19. 1. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 02.05.2024 23:02