Agris.cz - agrární portál

Brambor je málo, jejich cena poroste

24. 1. 2011 | Denik.cz

V obchodech se cena brambor pohybuje od devíti do sedmnácti korun za jeden kilogram. Na jaře čekají prodejci zdražování.

Nízká úroda brambor a špatné počasí v loňském roce může za rapidní nárůst cen brambor v obchodech.

Podle zemědělců se ale situace lepšit nebude. „Loňský rok byl pro zemědělce hodně nepříznivý. Pršelo, nemohlo se dlouho do polí, sázelo se do mokrého. Pak přišlo horké léto,“ popisuje rok 2010 ředitelka Okresní agrární komory v Klatovech Jiřina Jandová.

Za vyšší ceny může prý i to, že zemědělci upouštějí od pěstování brambor, které se již nevyplatí. Místo tradiční české suroviny osévají pole výnosnější řepkou.

Tvrdá konkurence ze zahraničí

„Pěstování brambor se na Klatovsku věnuje už jen deset větších zemědělských podniků. V loňském roce se brambory na Klatovsku vysadily na 400 hektarech, což bylo o rovných 200 hektarů méně než v roce 2009. Zemědělci si brambory nechávají především pro vlastní potřebu a průmyslové brambory mají odbyt ve škrobárnách. Brambory na jídlo se tedy i na Klatovsko musejí dovážet a za to si bohužel připlácíme. O české brambory není zájem. Český zemědělec nemůže prostě svojí cenou konkurovat zahraničním pěstitelům a dovozcům,“ dodala Jandová.

Ceny porostou

Za brambory v obchodech už nyní zaplatíme od devíti do sedmnácti korun za jeden kilogram a ceny ještě porostou. „V Hartmanicích zaplatíte za jeden kilogram brambor 14 korun. Tato cena je v zimních měsících stejná jako v minulých letech. Nezaznamenal jsem dokonce ani to, že by brambor byl nějaký nedostatek. Objednám je a dodavatel je přiveze,“ říká prodejce Jaroslav Vrba z Hartmanic.

V Klatovech je cena brambor 10 – 12 korun za kilogram. „Tato cena je u brambor konzumních, výběrových ve všech třech typech A, B, C což jsou varné typy. Tato cena by se ale měla ještě zvýšit. Doufejme jen, že to nebude příliš razantní zdražení,“ dodává klatovský prodejce Martin Vyskočil.

Další zdražení brambor se očekává na přelomu dubna a května, kdy na trh dorazí nové brambory, které bývají dražší. Cenu brambor by mohl ovlivnit také pokles produkce brambor producentů v Evropské unii a ve světě.


Zdroj: Denik.cz, 24. 1. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 09:46