Agris.cz - agrární portál

Státní rostlinolékařská správa informuje o výsledcích kontrol dodávek brambor původem z Belgie

25. 1. 2011 | APIC-AK

Pracovníci SRS provádí průběžně kontroly a šetření u dodávek konzumních brambor v místech prodeje nebo obchodního skladování brambor.

V rámci rostlinolékařského dozoru kontrolují plnění povinností u dodávek brambor původem z Polska stanovených rozhodnutím SRS o mimořádných rostlinolékařských opatřeních týkajících se polských brambor a plnění zvláštního požadavku stanoveného vyhláškou č. 215/2008 Sb., v platném znění, tzn. označení balení nesadbových brambor registračním číslem. Dále v souladu s vyhláškou č. 331/2004 Sb., v platném znění, provádí průzkum výskytu původce bakteriální kroužkovitosti bramboru a hnědé hniloby bramboru a to jak v dodávkách brambor tuzemské produkce, tak i v dodávkách brambor původem z ostatních členských států EU. Tento průzkum je spojený s namátkovým odběrem vzorků brambor pro laboratorní testování na jmenované karanténní bakteriózy bramboru.

Na základě informace zaslané Ministerstvem zemědělství ČR o výskytech háďátka bramborového Globodera rostochiensis v zásilkách brambor belgického původu, pracovníci SRS v období od 12. 1 do 17. 1. 2011 provedli kontroly cíleně zaměřené na dohledání dodávek brambor původem z Belgie. Celkem bylo provedeno 244 kontrol a zkontrolováno 636 partií konzumních brambor, žádné dodávky brambor původem z Belgie nebyly však v tomto období dohledány.

Potvrdil se předpoklad, že dodávek brambor původem z Belgie je na českém trhu velmi malé množství a že není nutné v tomto smyslu provádět v takovém rozsahu další kontroly. Je dostačující pokračovat v dohledávání dodávek brambor původem z Belgie za účelem zjišťování přítomnosti háďátka bramborového v rámci výše uvedených činností a v případě dohledání dodávek brambor z Belgie pracovníci SRS budou odebírat a zasílat vzorky k testování na přítomnost háďátka bramborového do diagnostických laboratoří SRS.


Zdroj: APIC-AK, 25. 1. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 12:51