Agris.cz - agrární portál

Salmonely u drůbeže v ČR podle studie MIKROMON

26. 1. 2011 | APIC-AK

S. enteritidis je nejvýznamnějším sérotypem slepičího masa a vajec, nikoli kuřecího masa.

Studie MIKROMON je součástí monitoringu Ministerstva zdravotnictví a probíhá od r. 1999.

Je zaměřena na bakteriologickou analýzu potravin z tržní sítě, odběry jsou prováděny ve 12 lokalitách v ČR. V období 1999 – 2009 bylo vyšetřeno 528 vzorků drůbežího (slepice, kuřata a krůty) masa a drobů a 660 vzorků vajec. Pozitivní nálezy byly zjištěny u 13,3 % vzorků masa, u 2,7 % vzorků vajec. Nejméně pozitivních nálezů u masa bylo u drůbežích drobů (6,1 %), nejvíce u masa slepic (31,8 %).

Epidemiologicky nejvýznamnějším sérotypem v mase byl nejvýznamnější sérotyp humánních salmonelóz – S. enteritidis (hlavně u slepic, minimálně u kuřat). Tento sérotyp se u kuřat nevyskytuje ani podle vyšetřování prováděného v r. 2009 SVS, přičemž pozitivní nález u kuřat (jiné sérotypy) byl 2,5 %. Sled četnosti různých sérotypů v ČR odpovídám poměrům jejich výskytu v jiných zemích EU.

Z výsledků vyplývá, že konzumace kuřecího masa v ČR je mnohem bezpečnější, než je všeobecně prezentováno. Rizikovým materiálem může být zejména nedostatečně tepelně opracované slepičí maso a vejce.

Zprávy mikrobiologie a epidemiologie, 19, 2010, č. 19, s. 332-334


Zdroj: APIC-AK, 26. 1. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 27.04.2024 16:20