Agris.cz - agrární portál

Souhrn událostí uplynulého dne – 26. 1. 2011

27. 1. 2011 | Agris

Duha: Fuksa prosazuje opačný model prodeje, než chtěly LČR

Způsob prodeje dřeva Lesů ČR od roku 2012, který ve středu znovu vládě předloží ministr zemědělství Ivan Fuksa (ODS), je zcela odlišný od modelu, jenž před dvěma lety vybral sám státní podnik. ČTK o tom informovalo Hnutí Duha. Lesy ČR (LČR) označily informace Hnutí Duha za zkreslené a účelově vytržené z kontextu. Také ministerstvo zemědělství s tvrzením ekologů nesouhlasí. "Základním principem naší koncepce je otevřená a transparentní soutěž - zadávání zakázek těm, kdo státu nabídnou lepší podmínky, a následná tvrdá kontrola dodržování pravidel, smluv a pohybu dřeva v lese," sdělila ČTK mluvčí MZe Tereza Dvořáčková.

Farmáři chtějí stejné příspěvky, jako mají staré státy Unie

V bitvě o miliardy pro naše farmáře pořadně přituhuje. Češi, kteří společně s ostatními nováčky v EU bojují o rovné dotace pro všechny země Unie, nejspíše definitivně ztratili důležitého spojence - Německo. Naznačuje to aspoň prezident Agrární komory ČR Jan Veleba. Ten minulý týden jednal v rámci berlínského veletrhu Grüne Woche s šéfem Svazu německých sedláků Gerdem Sonnleitnerem. A přestože jinak jsou jejich vztahy velmi přátelské, tentokrát se nerozešli v dobrém. Němečtí sedláci (a s nimi i politici) totiž nehodlají ustoupit ani o píď.

Vláda opět zamítla plán těžby v obřím majetku Lesů ČR

Vláda dnes už podruhé stáhla z jednání rozhodnutí o koncepci, která má určit způsob hospodaření ve státním podniku Lesy České republiky na příštích deset let. "Materiál bude doplněn o některá další ustanovení a stanoviska úřadu na ochranu hospodářské soutěže," řekl dnes na brífinku po jednání vlády premiér Petr Nečas. Z vlády byl přitom stejný materiál stažen už před týdnem. "Premiér požaduje ještě doplnění údajů o spotřebním koši lesnických prací od statistického úřadu, diskutovala se také délka kontraktů. Podstata koncepce ale zpochybněna nebyla," řekl tehdy deníku Aktuálně.cz ministr zemědělství a předkladatel návrhu Ivan Fuksa.

Senát schválil novelu umožňující zachování starokladrubského koně

Senát dnes podpořil novelu plemenářského zákona, která umožní zachovat plemeno starokladrubského koně. Technická novela souvisí s transformací Národního hřebčína Kladruby nad Labem na příspěvkovou organizaci. Doposud měl právo vést plemennou knihu starokladrubského koně pouze státní podnik Národní hřebčín Kladruby nad Labem. Ten ale vláda loni v květnu přeměnila na příspěvkovou organizaci kvůli možnosti čerpat dotace z Evropské unie. Novela tedy umožní vedení plemenné knihy nástupnickému subjektu. Národní hřebčín Kladruby je nejstarším velkým hřebčínem na světě, od jeho založení uplyne letos v dubnu 432 let.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství


Zdroj: Agris, 27. 1. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 02:39