Agris.cz - agrární portál

Soud nepřiznal žalobě vinařské firmy odkladný účinek

27. 1. 2011 | ČTK

Opatření Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI), která Templářským sklepům Čejkovice uložila stáhnout zhruba jeden milion litrů vín z trhu, stále platí. Krajský soud v Brně nepřiznal odkladný účinek žalobě, kterou firma podala v prosinci loňského roku. ČTK to řekla mluvčí Krajského soudu v Brně Miroslava Sedláčková.

"Soud konstatoval, že žalobce nedoložil, že mu hrozí v důsledku žalobou napadeného rozhodnutí (stažení vína z oběhu) nenahraditelná újma. Z důvodu, že nebyl splněn první z předpokladů pro přiznání odkladného účinku žalobě, nezabýval se zdejší soud splněním zbývajících předpokladů pro přiznání odkladného účinku žalobě," uvedla Sedláčková.

Ve sporu inspekce a vinařské firmy jde o více než milion litrů vína ročníku 2009. Inspekce chce zamezit prodeji těchto vín, protože prý pocházejí z hroznů neznámého původu. Templářské sklepy vína přes požadavek inspekce odmítly stáhnout z trhu. Se závěry SZPI nesouhlasí.

Templářské sklepy nakoupily přes 1250 tun hroznů od brněnské společnosti BJ VITIS s.r.o., která není pěstitelem hroznů. U těchto hroznů podle inspekce není znám jejich původ. Společnosti BJ VITIS podle inspekce hrozny dodala další brněnská firma, DOAL STAV s.r.o.

Při výrobě vína byly podle SZPI k hroznům neznámého původu přimíseny také hrozny známého původu, které tím byly znehodnoceny. Objem vyrobeného jakostního odrůdového vína a odrůdového vína tuzemské provenience ročníku 2009 neznámého původu se tak podle inspekce pohybuje kolem 1,080 milionu litrů.

Podle Templářských sklepů Čejkovice všechny vína prošla kontrolou původu prostřednictvím státem provozovaného registru vinic. Firma tvrdí, že jinou možnost kontroly legislativa ani nepřipouští.


Zdroj: ČTK, 27. 1. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 02:31