Agris.cz - agrární portál

Regionálním potravinám pomůže televizní cyklus

31. 1. 2011 | E15 on line

Stát hodlá více apelovat na občany, aby ve vyšší míře kupovali regionální potraviny, a podpořili tak tuzemské producenty. Ministerstvo zemědělství proto začalo v pátek hledat firmu, která natočí třináctidílný cyklus propagující projekt Regionální potraviny a zajistí jeho vysílání na některé z celoplošných televizí. Předpokládaná cena zakázky je téměř dva miliony korun bez DPH.

„Televizní cyklus bude mít za cíl představit projekt Regionální potravina, upozornit na výhody spotřeby regionálních potravin a také prezentovat vybrané oceněné produkty a jejich výrobce,“ uvedlo ministerstvo v zadání zakázky. Každý díl, který potrvá deset minut, bude doplněn informacemi o cestovním ruchu v daném kraji a o tamních kulinářských specialitách.

Natáčet by se mělo v každém ze třinácti krajů s výjimkou Prahy. Podle zadání ministerstva zemědělství je možné využít i formát nějakého stávajícího pořadu s plným product placementem, tedy formou reklamy, při níž jsou do pořadů umisťovány výrobky firem, které si to zaplatí. Pokud cyklus vznikne, měl by se v některé z celostátních televizí objevit minimálně dvakrát, a to nejpozději do 15. prosince. Na projekt Regionální potravina, který se loni uskutečnil poprvé, stát vynaložil zhruba padesát milionů korun. Cílem bylo zvýšit nákup potravin od malých a středních domácích výrobců. V loňském roce toto ocenění získalo 71 z celkem 943 přihlášených výrobků.

Podpora státu tuzemským výrobcům je jednou z možností, jak podpořit potravinářské i zemědělské podniky v době, kdy stát šetří, omezuje část výdajů na zemědělství a také usiluje o vyjednání lepších podmínek pro české zemědělce po roce 2013, kdy v Evropské unii začnou platit nová pravidla pro financování zemědělského rezortu.

Další podpora české produkce

Projekty na podporu tuzemské produkce rozjíždí i Potravinářská komora. Chystá pravidla pro označování výrobků logem s českou vlajkou a nápisem „Garantováno Potravinářskou komorou ČR“ a také pro nový systém kontroly čerstvosti potravin. První výrobky s logem a vlajkou by se mohly na trhu objevit na konci dubna, u projektu čerstvá potravina do konce června.


Zdroj: E15 on line, 31. 1. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 20:53