Agris.cz - agrární portál

Kocourek: Zákon o významné tržní síle chceme zrušit do června

1. 2. 2011 | ČTK

Zrušení zákona o významné tržní síle, který od loňského roku reguluje vztahy mezi obchodníky a dodavateli, a zapracování některých jeho pasáží do jiných zákonů by mělo být dokončeno v první polovině letošního roku. Na konferenci o tuzemském maloobchodu Retail Summit to dnes v Praze řekl ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek.

Zákon o významné tržní síle vypracovala skupina poslanců ČSSD a normu podpořila Potravinářská komora. Obchodníci zákon kritizují a tvrdí, že je nekvalitní a poškodil jejich vztahy s dodavateli. Potravináři si naopak pochvalují, že po zavedení zákona se chování řetězců vůči nim zlepšilo.

Kocourek dnes připomněl, že zrušení zákona o významné tržní síle a zapracování některých jeho částí například do zákona o ochraně hospodářské soutěže doporučila podnikatelská rada, meziresortní komise tvořená zástupci ministerstev financí, průmyslu a obchodu a zemědělství a Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Pro tuto variantu řešení se vyslovila také Národní ekonomická rada vlády a nezávislí odborníci. "Předpokládám, že tyto legislativní změny budou hotové do poloviny roku," uvedl Kocourek.

Zákon o významné tržní síle od loňského února ukládá především obchodním řetězcům, aby poskytovaly dodavatelům své všeobecné obchodní podmínky, které musejí obsahovat cenové podmínky i údaje o snižování cen. Norma stanovuje, že za zboží musí být zaplaceno nejpozději do 30 dnů od dodání. Řetězce také nemohou prodávat zboží za nižší cenu, než za jakou ho nakoupily, což se ale nemá vztahovat na rychle se kazící či sezonní výrobky. Řetězcům hrozí za zneužití tržní síly pokuta až deset milionů korun nebo trest v hodnotě deseti procent z obratu.

Farmáři i výrobci potravin v minulosti kritizovali zejména cenový nátlak obchodních řetězců, kdy jsou prý nuceni dodávat zboží na hranici výrobních nákladů. Nelíbilo se jim ani vybírání poplatků ze strany řetězců. Dodavatelé platili třeba za to, že vůbec mohou řetězci dodávat, za umístění zboží na lukrativní místo v obchodě či na reklamních letácích obchodníků.

Nový zákon už využila Potravinářská komora a některé potravinářské firmy, které si na počínání řetězců stěžovaly antimonopolnímu úřadu. ÚOHS poté zahájil správní řízení s některými obchodními řetězci. Z porušení zákona o významné tržní síle úřad podezřívá společnosti Ahold a Kaufland. Obchodníci tvrdí, že zákon neporušili.

Zákon o významné tržní síle loni na podzim začala prověřovat Evropská komise. Na spornou legislativní normu upozornili EK čeští obchodníci, podle kterých zákon odporuje unijním pravidlům. Obchodníci i někteří odborníci tvrdí, že tento zákon může zdražit potraviny na pultech obchodů a navíc sníží ochotu obchodních řetězců odebírat zboží od tuzemských firem.


Zdroj: ČTK, 1. 2. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 02.05.2024 20:55