Agris.cz - agrární portál

Dobroty z českých regionů na veletrhu

1. 2. 2011 | APIC-AK

Na veletrhu Grüne Woche si prezident Agrární komory ČR Jan Veleba vyhradil čas na návštěvu českých podnikatelů v zemědělství a potravinářství, kteří v Berlíně vystavovali a prodávali své produkty.

Pochválil rodinu Hezkých, jejíž zástupci prezentovali na veletrhu u nás známé Štramberské uši a před zraky návštěvníků je tam vyvalovali z těsta a pekli v dovezené pícce.

Zákazníci se také kupili u pravých domácích baget s různými masovými a sýrovými náplněmi. Jejich výrobci z KM – Produkt ze severočeského Chlumce byli zase v loňské soutěži o nejlepší regionální potraviny Ústeckého kraje vítězi a zájem o jejich výrobky rychlého občerstvení byl velký.

Bodoval i Vitaminátor, tato firma ze severní Moravy představila nápoje budoucnosti v biokvalitě.

Na výstaviště po létech opět zavítala i východočeská firma Chovservis, jež nabídla k ochutnávce vynikající klobásy.

A že pařené sýry umí nejen bačové v Polsku a na Slovensku, ale i v Českém Těšíně, o tom přesvědčila tamní firma Milk Trade. Tyto vonící a chutné sýry z mléka ovcí nabízela jedna z velkých českých lahůdkářských firem Alimpex. Shromažďuje především lahůdky z řady regionů ČR a nabízí pod jednou střechou dobroty na sváteční stůl a delikatesy, jimiž můžeme konkurovat na zahraničních trzích. Jedním z příkladů jsou paštiky české firmy Paté du Chef, která se začátkem činnosti už myslela i na export, a proto název je ve francouzštině. Paštiky vyrábí belgický machr, jehož dobroty záhy po zahájení výroby míří do Dánska a řady zemí EU. Paštiky s brusinkami, ořechy a dalšími ingrediencemi jsou v krásném obalu a chutnají skvěle a ač se vyrábí nedaleko od Prahy, suverénně soutěží s francouzskými a belgickými originály. Belgický mistr nic neponechal náhodě a dokonce se do Čech i přestěhoval. I s těmito zajímavými příběhy se Jan Veleba na výstavišti setkával a pochvaloval si, že v době dioxinové aféry se můžeme spolehnout na své dobré potraviny , s nimiž směle konkurujeme i na zahraničních trzích.


Zdroj: APIC-AK, 1. 2. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 04.05.2024 19:21