Agris.cz - agrární portál

Zaplavená farmářka se bojí, kvůli pojišťovně přijde o část dotace

3. 2. 2011 | ČTK

O část peněz ze státní dotace na zmírnění škod vzniklých loňskými povodněmi na Karvinsku pravděpodobně přijde statkářka Jana Marcolová z Bohumína. Musí totiž doložit doklad od pojišťovny, že její majetek je kvůli hrozbě záplav nepojistitelný. Po katastrofálních povodních v roce 1997 ji pojišťovna právě kvůli tomuto riziku odmítla pojistit. Dnes, když potřebuje kvůli stání dotaci potvrzení, pojišťovny naopak tvrdí, že pozemky i budovy pojistí. Podobné problémy mají i další postižení zemědělci, zjistila ČTK.

Velká voda loni Marcolové a jejímu manželovi způsobila škodu na zásobách, plodinách a zvířatech 2,5 milionu korun. Státem uznaný nárok se bude podle jejího odhadu pohybovat kolem 1,6 milionu korun. Dotace by pak měla být 50 procent této sumy. "Dostat bychom tedy měli asi 800.000 korun. S tím jsme schopni ještě přežít. Pokud ale nezískám papír pojišťovny, přijdeme o dalších 400.000 korun. To už je pro nás likvidační. Z toho bychom nezaplatili ani dluhy, které od povodní máme," řekla.

Rodina obdělává 88 hektarů v Bohumíně od roku 1993. Už od začátku podnikání byli farmáři podle Marcolové vždy pojištěni u České pojišťovny. V roce 1997 jejich hospodářství téměř zničily katastrofální povodně. "Tenkrát nás pojišťovna odškodnila. Smlouvu s námi ale odmítli dál podepsat. Neuspěla jsem ani další rok. Stejně tak i v roce 1999. Pak už jsem škemrat přestala," tvrdí.

Když se o potřebě dokladu o nepojistitelnosti dozvěděla, nepředpokládala, že by v tom měl být problém. Pracovnice České pojišťovny jí prý ale oznámila, že ji může bez problémů pojistit. Potvrzení nezískala ani u jiných pojišťoven. "Nemůžu tomu uvěřit. Roky nás nechtěli pojistit. Dnes tvrdí, že nejme ani v nebezpečné záplavové oblasti," řekla. Podle map městského úřadu ale její hospodářství ohrožuje už dvacetiletá voda.

Mluvčí České pojišťovny (ČP) Tomáš Zavoral ČTK řekl, že se nemůže vyjadřovat ke smlouvám a případům jednotlivých klientů. Uvedl, že obecně povodňová pásma rozděluje pojišťovna do čtyř kategorií. První je podle mluvčího bez problému pojistitelné. Druhé a třetí s určitým omezením. Majetek ve čtvrtém je pak až na zcela výjimečné případy nepojistitelné. "S klientkou jednáme. Blíže k tomu ale bez jejího souhlasu, který by stvrdila u notáře, říct nemůžeme," řekl. Podle mapy ČP jsou pozemky Marcolové ve 2. a 3. pásmu.

Podobně o peníze ze státní dotace pravděpodobně přijde podstatně více zemědělců a nejen na Karvinsku. Žádosti se za oblast Karvinska a Frýdecko-Místecka scházejí v kanceláři frýdecko-místecké pobočky Agentury pro zemědělství a venkov, která spadá pod ministerstvo zemědělství. Celkem by nárok mělo 22 farmářů. "Zatím máme žádost dvou zemědělců. Žádný nebyl pojištěn a ani nedodal požadované potvrzení o nepojistitelnosti," řekl ČTK vedoucí pobočky Jiří Matějka.

Dodal, že žádosti musejí být předloženy do pátku. "Pokud žadatel nedoloží potvrzení o tom, že jej pojišťovna kvůli riziku záplav nechtěla pojistit, bude se jejich nárok podle výnosu ministra krátit," řekl.

Jarní povodně z roku 2010 napáchaly v Moravskoslezském kraji škodu téměř 2,5 miliardy korun. Velká voda řádila ve dvou vlnách. Vlivem intenzivního deště se toky rozvodnily nejprve v polovině května především na Karvinsku, Frýdecko-Místecku a Ostravsku. Druhá vlna přišla na začátku června a zasáhla i Opavsko. V celkem 19 lokalitách byl vyhlášen stav nebezpečí, který platil v 265 obcích.

Marcolová přišla o tři krávy a čtyři telata. Velká voda navíc zničila kompletní zásoby krmiva a spláchla i celoroční úrodu. Navíc téměř dva měsíce nedodávali mléko do mlékárny. Jen tím prý přišli o 150.000 korun.


Zdroj: ČTK, 3. 2. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 02.05.2024 09:48