Agris.cz - agrární portál

Schwarzenberg změkl. Fuksův plán na obří zakázky lesů prošel i přes kritiku

4. 2. 2011 | iHNed.cz

Celý systém obhospodařovávání Lesů ČR považuji i nadále za mylný, ale ten mnoho let zavedený systém nejde proměnit přes noc, vysvětli svůj obrat šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg.

Ministr zemědělství zaznamenal své první vítězství. Dřevěná kniha Ivana Fuksy (ODS) dostala od vlády zelenou. Koncepce, proti které brojila řada odpůrců, během dne ztratila toho nejvyznamnějšího: šéfa druhé nejsilnější koaliční strany Karla Schwarzenberga.

Vláda Dřevěnou knihu sice neschválila, ale ani neodmítla – materiál ministra zemědělství vzala na vědomí.

Tři v jednom dle Fuksy: Sázet, těžit i prodávat

Fuksova koncepce počítá s tím, že by se ve státních lesích mělo od roku 2012 těžit podle tzv. komplexních zakázek, jejichž celková hodnota dosáhne desítek miliard korun. Vítězové těchto tendrů by pak dřevo vysazovali, těžili i prodávali, a pouze menší část dřeva by nabídli skrze veřejné trhy.

Tento způsob těžby kritizují zástupci opozice, ekologických hnutí i některé menší dřevařské firmy. Podle nich Fuksův návrh zvýhodňuje velké těžařské firmy, protože ty menší na zakázky tak velkého rozsahu nedosáhnou. Navíc podle nich stát bude tratit na tom, že prodej dřeva přenechá těžařům, místo aby ho prodal sám. K tomuto závěru došel už v roce 2004 i Nejvyšší kontrolní úřad.

Schwarzenberg ustoupil

Podobně argumentoval až do dneška i ministr zahraničí Schwarzenberg. Několikrát zdůraznil, že jako majitel rozsáhlých lesů by takový způsob prodeje na svém majetku nikdy nedovolil. Předseda TOP 09 ale ze svého stanoviska vycouval. „Asi to projde. Celý systém obhospodařovávání Lesů ČR považuji i nadále za mylný, ale ten mnoho let zavedený systém nejde proměnit přes noc,“ zdůvodnil Schwarzenberg HN svůj obrat.

Strategii ministra zemědělství zpochybňovali i ministři za Věci veřejné.

„Přijetím koncepce dojde k omezení přístupu živnostníků, malých a středních firem k veřejné zakázce, likvidaci mikropodniků na venkově a zániku pracovních míst,“ sdělil před jednáním vlády ministr školství Josef Dobeš s tím, že s předloženým materiálem zásadně nesouhlasí. Podle informací HN však šli ministři za VV na večerní jednání připravení přistoupit na přesně takový kompromis, který byl uzavřen.

Ministerstvo se hájí: Podporuje to konkurenci

Podle ministerstva zemedělství koncepce stabilizuje trh se dřevem, podporuje konkurenci a zajišťuje přístup ke dřevu i menším firmám. A jako "štít" proti kritikům si bere protikorupční organizaci Transparency international. „Nyní musí Lesy ČR připravit ve spolupráci s Transparency International kompletní tendrovou dokumentaci, tak aby podporovala férovou soutěž a bránila vytvoření oligopolu. Souběžně budeme pracovat na vybudování takové kontroly v lesích, abychom potlačili riziko krádeží dřeva,“ řekl Fuksa.

Podle něj je základním principem koncepce otevřená a transparentní soutěž – zadávání zakázek těm, kdo státu nabídnou lepší podmínky - a následná tvrdá kontrola dodržování pravidel, smluv a pohybu dřeva v lese. Výhodnost navrhovaného systému, kdy Lesy ČR soutěží komplexní zakázky včetně prodeje dřeva, se podle ministerstva již dvakrát potvrdila.


Zdroj: iHNed.cz, 4. 2. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 27.04.2024 19:46