Agris.cz - agrární portál

Geneticky modifikovaná kukuřice v pokusech s klopuškami

4. 2. 2011 | ÚZEI, Agronavigator.cz

Na Rýnsko-vestfálské technické vysoké škole (RWTH) v Cáchách v současné době probíhá v rámci výzkumného projektu testování možných účinků geneticky modifikované Bt kukuřice na herbivorní hmyz (klopušky). Tento hmyz přichází do kontaktu s Bt proteiny potravní cestou.

Jako modelový organismus byla zvolena klopuška Trigonotylus caelestialium. Ukázalo se totiž, že tento druh ploštice byl dominujícím druhem ve společenství ploštic pokusného pole kukuřice a vyskytoval se velmi často. Jako modelový organismus je vhodná i toho důvodu, že spolu s mezofylem listů Bt kukuřice zkonzumuje značné množství Bt proteinu. V laboratorních testech byla v T. caelestialium prokázána jedna šestina množství, které bylo změřeno v rostlinách.

V pokusech byly použity čtyři odrůdy kukuřice: geneticky modifikovaná Bt kukuřice, izogenní linie, která posloužila k vývoji geneticky modifikované kukuřice, a dvě konvenční odrůdy. Vzhledem k tomu, že pokus nyní probíhá již u druhé generace, poskytli vědci první výsledky: jedna konvenční odrůda byla ve srovnání s ostatními testovanými odrůdami kukuřice pro klopušky méně chutná a geneticky modifikovaná kukuřice nevykázala žádný vliv.

Portál biosicherheit.de doprovodil výzkumný projekt kamerovými záznamy. Toto video spolu s dalšími informacemi naleznete v rubrice Forschung live.

http://www.biosicherheit.de/forschung-live/1226.weichwanzen-maissorte-bekoemmlich.html.


Zdroj: ÚZEI, Agronavigator.cz, 4. 2. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 02:28