Agris.cz - agrární portál

Pět zemí zítra obnoví obchodování s emisními povolenkami

4. 2. 2011 | Euractiv.cz

Francie, Německo, Nizozemsko, Slovensko a Velká Británie zítra (4. února) obnoví fungování národních registrů. Útoky hackerů hrozí dál, varují odborníci.

Několik členských zemí Unie zítra opět zpřístupní své národní registry a obchodování s emisními povolenkami. Mezi nimi i Německo a Velká Británie, kde se našla podstatná část ukradených povolenek českých firem. Jejich osud přitom zůstává zatím nevyřešen.

Evropská komise dnes oznámila, že tyto země předložily dostatečné záruky, že jejich registry splňují minimální bezpečnostní požadavky. Všichni vlastníci povolenek v těchto registrech přitom museli doložit, že jejich firma má dostatečné elektronické zabezpečení před napadením hackery.

EK v příštích dnech očekává zprávy i od dalších zemí. O zprovoznění každého dalšího registru bude informovat den dopředu.

Evropská komise zároveň přiznala, že 14 z 27 členských států nesplňuje vysoké bezpečnostní požadavky a dál hrozí, že některé z nejzranitelnějších registrů zůstanou uzavřené další týdny.

To je i případ českého registru, který podle Jiřího Šťastného, ředitele společnosti OTE, která český registr provozuje, zůstane mimo provoz „několik týdnů“.

Šťastný také už včera vyzval EK, by pomohla zabránit návratu ukradených povolenek na trh. Konkrétně Komisi vyzval, aby v případě otevření národních registrů zablokovala ukradené povolenky.

Rozhodnutí Komise povolit od zítřka obchodování v několika zemích proto Šťastný příliš nechápe. Podle něho může otevření britského a německého registru zmařit dosavadní vyšetřování.

„Nemám zprávu o tom, že by britská či německá justice povolenky na tamních účtech zajistila. Pokud se tedy rejstříky skutečně otevřou, ukradené povolenky budou znovu na trhu,“ varoval Šťastný. „Dobrovolně spolupracujeme s ostatními státy, ale potřebujeme asistenci Evropské komise.“

OTE také uveřejnila sériová čísla ukradených povolenek na svých webových stránkách.


Zdroj: Euractiv.cz, 4. 2. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 08:38