Agris.cz - agrární portál

Tankové pivnice se v Česku za 15 let rozrostly šedesátkrát

4. 2. 2011 | ČTK

Za 15 let existence obřích tanků na pivo v českých restauracích vzrostl jejich počet více než šedesátkrát. Ještě na začátku roku 1996 fungovalo v ČR pouze 12 tankových hospod, letos zhruba 740. Na prodeji čepovaného piva se už podílejí jednou desetinou. ČTK to řekl manažer technického servisu Plzeňského Prazdroje Daniel Janeček. Český boom je podle něj evropským fenoménem. Růst prodeje piva z obřích nádob potvrzují i pivovary Staropramen a Budvar.

Podle pivovarského experta Jana Hlaváčka nedosahují nikde ve světě tankovny takového rozšíření a propracovanosti jako v ČR. Nahrává tomu fakt, že je v Česku zvykem čepovat, na rozdíl například od amerických a britských hospod, jen málo značek piv. Podle informací ČTK je zájem o tanky dán také nižší nákupní cenou piva, než u nerezových KEG sudů, které tanky postupně z větších hospod vytlačují.

"Pivo je lepší než ze sudu, což potvrzují také naši zákazníci," řekl spolumajitel plzeňské restaurace PUB Martin Šampalík. Nápoj je podle Hlaváčka uložen v nepropustném polypropylenovém vaku s konstantní teplotou a nepřichází vůbec do kontaktu se vzduchem ani stěnou tanku, což zlepšuje jeho kvalitu a trvanlivost. Restaurace navíc nepotřebují tolik místa jako na skladování sudů a obsluha je nemusí chodit tak často narážet.

"Je-li pivo dobře skladováno a ošetřeno, není rozdíl v kvalitě z tanku nebo sudu," uvedl mluvčí Prazdroje Jiří Mareček. Většina restaurací má nepasterizované pivo v desetihektolitrových nádobách. Nerezové tanky jsou ale vhodné jen pro vybrané hospody s velkou "výtočí", které často mají v chlazeném boxu tři až čtyři tanky. Kvalitní a dobře ošetřené pivo z nich vyrovnává mírný pokles spotřeby sudového piva.

Rekordmanem je smíchovský Restaurant Anděl, z jehož tanků se ročně vypije přes 2500 hektolitrů plzeňského ležáku. Nejčastější značkou je Gambrinus, který čepují ve 342 tankovnách. Tankové pivo je také v jedné vídeňské a devíti slovenských restauracích.

První moderní tankovna vznikla v pivnici U Korbele v Plzni. V počátcích k nim měli hospodští konzervativní přístup. Například Karel Hulata z pražské pivnice U Zlatého tygra sám objížděl pivnice s tanky, aby se přesvědčil, že neovlivní vyhlášenou kvalitu jeho moku.


Zdroj: ČTK, 4. 2. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 18:02