Agris.cz - agrární portál

Novela zákona: ve značení vína bude zmatek

4. 2. 2011 | Denik.cz

Parlament chystá novelu vinařského zákona. Má zásadně změnit označování typu vína na etiketách lahví.

Chráněné označení původu a Chráněné zeměpisné označení. To budou zřejmě už brzy úplně nové povinné prvky na etiketách lahví s vínem. Předpis Evropské unie se však mnohým vinařům nelíbí. Předseda Svazu vinařů Jiří Sedlo dokonce mluví o tom, že zákazníci mohou mítv pozměněném značení vína pořádný guláš.

„Novela vinařského zákona, která teď dorazila do parlamentu, se bude skutečně týkat především značení vína. Má zavést dva nové pojmy. Chráněné označení původu se zkratkou CHOP bude mít jakostní víno a víno s přívlastkem. Chráněné zeměpisné označení, tedy CHZO, potom dostanou vína zemská,“ objasnil Sedlo.

Z nového označování není právě nadšený. „Bude v tom guláš, ale nic s tím nemůžeme dělat. Před lety se nám povedlo zavést nějaké roztřídění vína tak, aby měl každý konzument přehled o tom, co kupuje. No a teď budeme muset lidi zase naučit na něco nového,“ kroutil hlavou nad chystanými změnami Sedlo.

Staré značení zůstane

„Naštěstí jsme ale prosadili, že staré označení na láhvích může zůstat. Nikdo by totiž nevěděl, co vlastně kupuje. Doufám, že většina vinařů bude tedy používat to staré označení,“ věří předseda Svazu vinařů České republiky.

Podobně kritický názor jako on zastává také ředitel Vinných sklepů Valtice Marek Šťastný. „Myslím si, že Evropská unie vymýšlí neustále nějaké další a další nesmyslné údaje na etiketu. Když se podíváte na lahve z Nového světa, tak co na nich chce zákazník vidět? Pouze ročník, odrůdu, firmu a tečka,“ má jasno Šťastný.

I on potvrdil snahu moravských a českých vinařů o zachování dosavadního značení, které člení vína na stolní, zemská, jakostní a přívlastková. Ta se dále dělí podle obsahu přírodního cukru v hroznech při sklizni. „Naštěstí se od starého značení neupustí. To bychom křičeli mnohem více,“ sdělil Šťastný.

S možnou změnou zákona je už smířený vinař Miloš Michlovský z Rakvic. „Jde jen o to, aby se to dotáhlo do zdárného konce. Když se vzorek bude kontrolovat, je potřeba, aby na něm byl analyticky nějaký znak, který prokazuje, že je víno například z Moravy. Nedocházelo by tak k podobným kauzám jako s Templáři či Viniem,“ uvedl Michlovský.

Konec stolního vína

Pulty obchodů navíc nově nebudou nabízet stolní vína. Toto označení na etiketě nahradí pouze slovo víno. „Toto si prosadily jižní státy. Přebytky nechtějí prodávat pod značkou stolní víno, ale chtějí na obalu uvádět odrůdu. To proto, aby si zákazníci nemysleli, že kupují něco podřadného,“ vysvětlil Šťastný.

„Chtěli jsme od sebe odlišit stolní a odrůdová vína. Ale nebyla žádná šance. Česká republika nemůže přehlasovat Francii, Itálii a ani Španělsko,“ nechal se slyšet.

Že si zákazníci označení mohou plést, se obává také Michlovský. „O to víc na tyto věci musíme dávat pozor a lidi informovat. Třeba to pochopí hned. To ale ukáže až praxe,“ míní rakvický vinař.


Zdroj: Denik.cz, 4. 2. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 00:13