Agris.cz - agrární portál

Na jihu Moravy klesl objem mléka vydávaného z mlékomatů

4. 2. 2011 | ČTK

V Jihomoravském kraji poklesl oproti jaru 2010 objem vydaného mléka z mlékomatů o dvě třetiny. Počet funkčních mlékomatů je nyní na 16. V kraji jich přitom bylo od konce roku 2009 nainstalováno 27. Čísla dnes ČTK poskytl Josef Velecký z Krajské veterinární správy jižní Moravy.

Podle Veleckého byl nejvyšší nárůst počtu automatů i prodaného mléka z jednoho mléčného automatu loni na jaře. První pokles odběrů mléka z automatů zaznamenali zemědělci na jižní Moravě už loni v létě. Negativní vliv mělo zejména varování hygieniků před zdravotními riziky po vypití mléka. Zemědělci v mlékomatech nabízejí čerstvé kravské mléko s vyšším výnosem než při prodeji přes prostředníky.

Podle předsedy představenstva firmy Cyrila Sigmunda ze společnosti Agros Vyškov-Dědice, která má v kraji včetně Brna pět mlékomatů, však pokles odběru pokračoval i loni na podzim a počátkem zimy. "V posledním měsíci se naštěstí trochu zastavil," dodal. Podle Sigmunda ovšem například při boomu mlékomatů loni na jaře odebrali lidé z jednoho mlékomatu ve Vyškově 540 litrů mléka denně. "Dnes je to objem, který lidé odeberou ze všech pěti mlékomatů dohromady," dodal. Podle Sigmunda jeho firma loni prodala z mlékomatů celkem přes 270.000 litrů mléka. "Nepřišla žádná reklamace na špatnou kvalitu," podotkl.

Loňský říjnový průzkum veřejného mínění ukázal, že zájem nakupovat čerstvé mléko z automatů má více než polovina Čechů. Nyní jich v zemi funguje kolem 150. Zájem o mlékomaty mají častěji ženy, lidé středního věku a rodiče dětí předškolního a školního věku. Lidé na mlékomatech oceňují zejména to, že si díky nim mohou načepovat čerstvé a kvalitní mléko.


Zdroj: ČTK, 4. 2. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 02.05.2024 05:07