Agris.cz - agrární portál

Prodej biopotravin ve Francii se loni zvýšil o deset procent

7. 2. 2011 | ČTK

Tržby z prodeje biopotravin ve Francii loni stouply o deset procent na 3,3 miliardy eur (79,4 miliardy Kč). Počet Francouzů, kteří pravidelně konzumují biopotraviny, se však podle posledního průzkumu odvětvové organizace Agence Bio snížil.

Nejvíce rostl prodej bionápojů, a to o 26 procent. Přispěla k tomu hlavně nabídka biodžusů v supermarketech. Tržby z prodeje obecného potravinářského zboží, jako polévek, sendvičového chleba nebo kompotů, stouply o 18 procent a chlazeného zboží o 16 procent. Nejoblíbenější skupinou biopotravin mezi Francouzy je ovoce a zelenina, jejichž prodej se loni zvýšil o téměř deset procent.

Počet konzumentů biopotravin se však v zemi snižuje. Podle posledního průzkumu se podíl lidí, kteří nejméně jednou měsíčně jedí biopotraviny, snížil na 43 procent z 46 procent v roce 2009. Průzkumu se účastnilo 1028 dotazovaných. K růstu tržeb podle ředitelky Agence Bio Elisabeth Mercierové přispívá to, že lidé, kteří i nadále kupují biopotraviny, za ně utrácejí stále více. Nejvíce spotřebitelů začíná nakupovat biopotraviny nejprve pro malé děti a mezi položky, které přilákají nejvíce nových klientů, patří mléko.

Zvyšuje se i počet farmářů, kteří dávají přednost biozemědělství před konvenčním způsobem. Loni se počet biozemědělců zvýšil o 25 procent a za poslední dva roky dokonce o 50 procent. Půda určená pro organické zemědělství však loni činila pouze 2,9 procenta celkové orné půdy, o rok dříve to bylo 2,6 procenta. V roce 2007 si Francie stanovila za cíl zvýšit podíl půdy určené pro biozemědělství na celkové rozloze orné půdy do roku 2012 na šest procent.

Nejvíce se daří pěstování biovína, které se na celkové rozloze půdy určené pro pěstování vína podílí 30 procenty. Do roku 2012 se očekává zdvojnásobení této rozlohy, napsala agentura Reuters.


Zdroj: ČTK, 7. 2. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 08.05.2024 21:08