Agris.cz - agrární portál

Souhrn událostí uplynulého dne – 7. 2. 2011

8. 2. 2011 | Agris

Potraviny v obchodech zdraží podle Fuksy o několik procent

Ministr zemědělství Ivan Fuksa (ODS) odhadl růst cen potravin v českých obchodech v důsledku zvýšení světových cen komodit v řádu jednotek procent. V pořadu Otázky Václava Moravce řekl, že zdražení bude činit dvě, tři či čtyři procenta. Také stínový ministr zemědělství Michal Hašek (ČSSD) míní, že růst bude v jednotkách procent. Hašek ovšem upozornil na to, že pokud dojde k uvažovanému zvýšení snížené sazby daně z přidané hodnoty na 19 či dvacet procent, polovina toho růstu se projeví také v dalším zdražení potravin. Takovéto zvýšení sazby DPH u potravin by bylo pro zemědělce vražedné, uvedl prezident Agrární komory Jan Veleba.

Německo: biopotraviny mají podíl 3,6 procent na obratech řetězců

Podle agentury Nielsen dosáhly v roce 2010 biopotraviny podílul 3,6 procent na celkových obratech konvenčních maloobchodních řetězců, včetně diskontů. Podle nejnovějších statistik zůstaly obraty biopotravin v Německu v roce 2010 na úrovni roku 2009, tedy přibližně 5,8 miliardy EUR. Některé německé diskontní řetězce, jako Lidl a Penny, v poslední době svoji nabídku biopotravin zúžily. Konvenční maloobchodní řetězce, kterým v roce 2009 poklesl obrat s biopotravinami o 3 procenta, zaznamenaly v prvních devíti měsících roku 2010 nárůst obratů s bio o 2 procenta.

Dovozci nahlásí původ masa, nařízení bude do měsíce

Ministr zemědělství Ivan Fuksa (ODS) chce docílit toho, aby vláda do měsíce schválila pro dovozce masa povinnost informovat dozorové orgány o původu potravin. V pořadu Otázky Václava Moravce to řekl Fuksa s tím, že tato povinnost bude na základě vládního nařízení. Prezident Agrární komory Jan Veleba toto opatření vítá, poté prý bude na spotřebiteli, aby si vybral, zda dá přednost dovezeným potravinám, nebo českým. Fuksa v neděli zároveň uvedl, že chce více podpořit tuzemské chovatele prasat z celkové částky 800 milionů korun, kterou má ministerstvo pro příští rok na podporu citlivých komodit.

Čisté potraviny neexistují

Většina laické veřejnosti nemá nejmenší tušení, v jak kontaminovaném prostředí v civilizovaném světě vůbec žije. Veškeré surovinové zdroje pro potraviny přitom pocházejí právě z tohoto prostředí a v silách žádného ze zemědělců není tomu zabránit. Není proto zcela stategické veřejně hájit čistotu zemědělské produkce, i té naší. Potraviny nejsou hlavní příčinou chorob. Za stávající situace by proto bylo docela žádoucí, pokud by se dioxinové a jakékoli jiné kauzy příliš populisticky nepitvaly, neboť nikdo, bez jakéhokoli vlastního zavinění, nemůže s jistotou říci, že ve svém produktu bude mít ve všech položkách vždy pouze a jenom podlimitní množství nežádoucích látek.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství


Zdroj: Agris, 8. 2. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 21:17