Agris.cz - agrární portál

Kocourek doporučí vládě zrušit zákon o významné tržní síle

9. 2. 2011 | FinančníNoviny.cz

Ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek dnes doporučí vládě zrušit zákon o významné tržní síle, který od loňského února reguluje vztahy mezi obchodníky a dodavateli. Zákon by podle ministerstva průmyslu a obchodu mohl přestat platit ve třetím čtvrtletí letošního roku, některé jeho pasáže navrhne Kocourek zapracovat do jiných zákonů. ČTK to dnes sdělil mluvčí MPO Pavel Vlček.

Zákon o významné tržní síle vypracovala skupina poslanců ČSSD a normu podpořila Potravinářská komora. Obchodníci zákon kritizují a tvrdí, že je nekvalitní a poškodil jejich vztahy s dodavateli. Potravináři si naopak pochvalují, že po zavedení zákona se chování řetězců vůči nim zlepšilo. Nový zákon už využila Potravinářská komora a některé potravinářské firmy, které si na počínání řetězců stěžovaly Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Antimonopolní úřad poté zahájil správní řízení s některými obchodními řetězci.

"Zákon začal platit právě před rokem, ale jeho aplikace stále přináší problémy především proto, že řada jeho ustanovení není zcela jasná," zdůvodnil Kocourek doporučení zrušit zákon o významné tržní síle. Podle Kocourka hrozí riziko, že obchodní řetězce kvůli tomuto zákonu mohou začít dávat přednost zahraničním dodavatelům, což je přesný opak původního záměru jeho autorů. "Detaily právní úpravy budou vycházet z důsledné analýzy přínosů a dopadů jednotlivých ustanovení," uvedl.

Zrušit zákon a ponechat jen některé jeho pasáže doporučila meziresortní pracovní skupina složená vedle zástupců MPO, ÚOHS a ministerstev financí a zemědělství. Ke stejnému řešení se přiklonila také podnikatelská rada i Národní ekonomická rada vlády. "MPO zpracovalo čtyři varianty úprav zákona o významné tržní síle a právě možnost zákon jako celek zrušit a ponechat jen některé jeho části získala největší podporu odborníků," podotkl Vlček.

Zákon o významné tržní síle od loňského února ukládá především obchodním řetězcům, aby poskytovaly dodavatelům své všeobecné obchodní podmínky, které musejí obsahovat cenové podmínky i údaje o snižování cen. Norma stanovuje, že za zboží musí být zaplaceno nejpozději do 30 dnů od dodání. Řetězce také nemohou prodávat zboží za nižší cenu, než za jakou ho nakoupily, což se ale nemá vztahovat na rychle se kazící či sezonní výrobky. Řetězcům hrozí za zneužití tržní síly pokuta až deset milionů korun nebo trest v hodnotě deseti procent z obratu.

Prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Zdeněk Juračka v lednu ČTK řekl, že podle zatím neoficiálních informací by do současných zákonů o hospodářské soutěži či o cenách měla být zapracována například třicetidenní splatnost či zákaz podnákladových cen. Díky přidání těchto bodů do již existujících zákonů by povinnosti podle Juračky platily pro všechny tržní subjekty, a ne pouze pro obchodníky.

"My se nebráníme tomu, aby se to zapracovalo do jiných zákonů, ale napřed by to mělo být rozpracované v těch zákonech. Tyto zákony by měly být novelizovány a potom teprve zákon o významné tržní síle zrušen," řekla už dříve ČTK mluvčí Potravinářské komory Dana Večeřová, která se obává, že v případě opačného postupu by následné novely vůbec nemusely vzniknout a dodavatelé by byli opět "hozeni napospas" řetězcům.

Farmáři i výrobci potravin v minulosti kritizovali zejména cenový nátlak obchodních řetězců, kdy jsou prý nuceni dodávat zboží na hranici výrobních nákladů. Nelíbilo se jim ani vybírání poplatků ze strany řetězců. Dodavatelé platili třeba za to, že vůbec mohou řetězci dodávat, za umístění zboží na lukrativní místo v obchodě či na reklamních letácích obchodníků.

Autor: ČTK

www.ctk.cz


Zdroj: FinančníNoviny.cz, 9. 2. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 18:19