Agris.cz - agrární portál

Agrární trhy zůstávají prozatím v klidu

9. 2. 2011 | ÚZEI, Agronavigator.cz

Nepokoje v Egyptě dosud neměly negativní vliv ani na německé, ani na mezinárodní agrární trhy.

Bonn – Nepokoje v Egyptě dosud neovlivnily negativně německé agrární trhy. Největší importér pšenice na světě zůstává ale rizikem pro obchodníky.

Podle informací Spolkového ministerstva zemědělství, Německého asociace Raiffeisen (DRV), Spolkového svazu zemědělského průmyslu a obchodu (BVA) a Svazu mléčného průmyslu (MIV) se v uplynulém týdnu nevyskytly ze strany společností žádné informace o narušení pohybu zboží s Egyptem. V roce 2009 dosáhly německé dodávky pšenice do Egypta podle zpráv z resortu objemu v hodnotě asi 32,2 mil. €. Ve vývozu zboží byly největší mírou zastoupeny mléko a mléčné výrobky - cca 11,5 mil. €. Kromě toho byly do této chudé země dodány v roce 2009 brambory v hodnotě 3,1 mil. €, semena a sazenice rostlin v hodnotě 4 mil. € a plemenný skot v hodnotě 2,1 mil. €.

Dodávky hovězího masa z Německa a dalších států EU do země na Nilu jsou podle Sdružení masného průmyslu (VdF) již 10 let neprobíhají. Mezi důležité druhy zboží, které naopak Německo z Egypta dováží patřilo v roce 2009 čerstvé ovoce (30,9 mi. €), brambory (24,8 mil. €), zeleninové přípravky (14,4 mil. €) a čerstvá zelenina v tržní hodnotě 10,6 mil. €.

Vliv egyptských nepokojů na mezinárodní trhy s obilím je podle expertů také dosud sotva znatelný. Jak sdělil BVA došlo sice k nárůstu poptávky, zda to ale bylo způsobeno krizí nebo napjatou situací v zásobování není možné říci. Také se nevyskytly v současné době žádné obtíže ohledně zpracování zboží. Budoucí vývoj je ale velmi obtížné odhadnout, ujistil BVA. Riziko se zvýšilo jak pro nové obchodníky, tak i pro již kontraktované zboží. Egypt je v současné době největším dovozcem pšenice na světě. V prosinci loňského roku a v prvních týdnech letošního ledna Egypt nakoupil podle údajů Mezinárodní rady pro obiloviny (IGC) celkem 1,05 mil. tun pšenice z USA, Francie, Argentiny a Austrálie. Pro celý hospodářský rok 2010/2011 počítá IGC s dovozy v celkovém objemu přibližně 10 mil. tun, což by přibližně odpovídalo loňské skutečnosti.

Tržní analytici poukazují na to, že ceny pšenice výrazně vzrostly ještě předtím než vypukly nepokoje v Maghrebu. Například cena za tunu chlebové pšenice vyskočila ve druhé polovině roku 2010 oproti březnu o 60 procent na téměř 8,9 dolarů za bušl(240 € za tunu). Bylo vypočítáno, že by cena mohla stoupnout na 9,5 USD za bušl (257 €) za tunu. Vinu na nejnovějším nárůstu cen ale není možné přičíst na vrub vývoje v Egyptě, nýbrž velkým sněhovým bouřím v USA, které by mohly poškodit porosty ozimé pšenice během přezimování. Na přední evropské burze v Paříži byla tuna pšenice oproti loňskému březnu kontraktována minulou středu za 273 Euro, to znamená oproti kurzu na začátku roku zdražení o deset procent. Ve srovnání s počátkem února loňského roku dojde podle odhadů v březnu 2011 na pařířské burze k téměř zdvojnásobení ceny pšenice.

Na rozdíl od rozvinutých zemí má zemědělství v Egyptě ještě významné ekonomické postavení, protože v tomto odvětví nachází práci asi 27 procent zaměstnanců. Podíl zemědělsky využívaných ploch na celém území státu činí pouze necelá čtyři procenta. Obdělávané jsou pouze údolí a délta Nilu a některé oázy. Celkový ekonomický vývoj této země je ale na vzestupu. Podle Spolkového úřadu pro zahraniční obchod (BFAI) je v průběhu hospodářského roku 2010/2011 očekáván růst hrubého domácího produktu o 5,5 procenta. Pro odlehčení špatné situace na egyptském trhu práce je však nezbytný ekonomický růst ve výši minimálně 6 procent.

Podle vlastních odhadů se 80 milionů Egypťanů potýká s 11% inflací, stoupajícími cenami potravin a vysokou nezaměstnaností – zejména mezi mladými lidmi. Mediální informace uvádějí, že práci nemají dvě třetiny lidí mladších 30 let, což odpovídá celkové nezaměstnanosti v rozemí 85 až 90 %. Asi 40 % Egypťanů musí vystačit s finanční částkou nižší než dva dolary za den (1,45 €). Sice proběhla již v roce 2010 celá řada protestů proti stoupajícím cenám potravin, od konce letošního ledna však nebyly ceny potravin podle expertů Spolkového ministerstva zemědělství hlavním důvodem politických nepokojů. (AgE)

Ägypten: Agrarmärkte bleiben vorerst verschont

[2011-02-04], www.agrarheute.com


Zdroj: ÚZEI, Agronavigator.cz, 9. 2. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 06:20