Agris.cz - agrární portál

Nejkvalitnější vepřové roste na biofarmě u Jihlavy

10. 2. 2011 | Denik.cz

Majitel biofarmy Sasov Josef Sklenář se jako jediný z biochovatelů v tuzemsku pustil s výzkumným ústavem potravinářským za podpory Ministerstva zemědělství do experimentu chovu zvířat pod širým nebem na volné pastvině.

Desítky černobílých prasat si užívají v ustájení biofarmy Sasov na samém jižním okraji Jihlavy kvalitní krmení v kvalitě bio a volnost.

Kdykoli se jim zachce, mohou si zaskotačit pod širým nebem a vrátit se do tepla chléva. Tu ještě nedávno sdílelo ve dvou skupinách 50 kusů přeštického černostrakatého prasete.

Prasata dostávají to nejlepší

Podzimní porážka na sasovských bio jatkách ukončila život deseti z nich. Maso zkoumají renomované laboratoře, aby potvrdily, zda obsah prospěšných a škodlivých látek v mase zvířat, chovaných většinu roku pod širým nebem, je lidskému tělu prospěšnější, než maso z běžných chovů.

Přeživší prasata na sasovské farmě čeká na jaře další změna k lepšímu. Chovatelé jim balíky slámy jako mantinely ohradí kus pole, sadu nebo louky, kde prožijí další měsíce kvalitního života.

Majitel biofarmy Sasov Josef Sklenář se jako jediný z biochovatelů v tuzemsku pustil s výzkumným ústavem potravinářským za podpory Ministerstva zemědělství do experimentu chovu zvířat pod širým nebem na volné pastvině.

Výsledky potvrdí v mase rozdíly

Projekt odstartoval na sasovské farmě na podzim před dvěma lety. Srovnávací skupina nejčastěji chovaných bílých prasat ve vepříně u Prahy dostává totéž krmení a žije v týchž podmínkách, jako statisíce běžně chovaných prasat.

„Prasata v Sasově žijí oproti těm ustájeným velmi zdravě. Nic jim nebrání, aby se rozeběhla po pastvině a mohou si vybírat, na co právě dostanou chuť. Na zelené ploše si mohou vyrýt všeho habaděj. Nejrůznější rostlinky, kořínky, hmyz, larvy a všechno možné. Rozdíl mezi jejich stravou a stravou těch konvenčně chovaných je obrovský,“ uvedl včera Josef Sklenář.

Odborníci předpokládají, že analýzy čtyřletého experimentu potvrdí u masa z chovu pod širým nebem lepší chuťové vlastnosti, vyšší množství příznivě působících složek a snížení škodlivých látek.

„Chuťově je maso kvalitnější. Prokazování pozitivních a škodlivých látek v mase je běh na delší trať, ale jsem velmi rád, že Výzkumný ustav živočišné výroby v Uhříněvsi se začal zabývat chovem prasat ve volné přírodě. Zákazník tak dostane možnost koupit si velmi dobré a zdravé maso,“ přiblížil zemědělský odborník a někdejší náměstek ministra zemědělství Jiří Urban.

Prasata v biofarmě Sasov v sezoně žijí asi na hektaru plochy. Až parcelu rozryjí na hliněnou pláň bez rostlin, dělníci přesunou těžké balíky slámy o sto metrů dál a prasata přeběhnou na čerstvou zelenou plochu.


Zdroj: Denik.cz, 10. 2. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 11:58