Agris.cz - agrární portál

Podle sdružení Test se na trhu objevila tresčí játra s dioxiny

10. 2. 2011 | FinančníNoviny.cz

Na českém trhu se vyskytla konzervovaná tresčí játra, která obsahovala dvojnásobné množství rakovinotvorných dioxinů a polychlorovaných bifenylů, než povoluje limit. ČTK o tom informovalo občanské sdružení spotřebitelů Test, akutní riziko pro zdraví ale podle něj výrobek nepředstavuje. Případ vyšetřuje Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI).

V konzervě tresčích jater ve vlastním oleji značky Giana původem z Polska s datem minimální trvanlivosti 31. prosince 2013 bylo zjištěno množství dioxinů a polychlorovaných bifenylů s dioxinovým efektem, které bylo více než dvojnásobné než maximální povolený limit. "Jedná se o závažné zjištění a nedoporučujeme spotřebitelům tento výrobek konzumovat. Současně je třeba dodat, že nepředstavuje akutní riziko pro zdraví," uvedla šéfredaktorka časopisu dTest Ida Rozová. V testu bylo na obsah toxických látek odzkoušeno osm různých konzerv s tresčími játry.

Podle mluvčího Státní veterinární správy (SVS) Josefa Dubna sdružení veterináře o zjištění informovalo, veterináři případ následně prošetřili. "Šlo o šarži, která byla na náš příkaz loni v srpnu zlikvidována. Tyto výrobky si však koupil malý obchodník v tržní síti ještě před příkazem a místo, co by ji vrátil, uvedl ji nyní do oběhu," řekl ČTK mluvčí SVS Josef Duben. Veterináři dále předali případ k šetření SZPI.

To ČTK potvrdila také mluvčí inspekce Petra Hoferková. "Pokud výše uvedený výrobek v tržní síti zjistíme, nařídíme v rámci předběžné opatrnosti pozastavení jeho uvádění do oběhu až do zjištění výsledku laboratorního vyšetření úředně odebraného vzorku, který by případně potvrdil, že limit na dioxiny byl překročen," uvedla.

Nejedná se o první problém se zvýšeným obsahem dioxinů v polských tresčích játrech. V roce 2009 SVS nařídila vrátit jejich zásilku do Polska dvakrát. Další případ řešila SZPI loni.

Dioxiny jsou vysoce toxické a karcinogenní látky, které se velmi pomalu rozkládají. Představují tak velké riziko pro životní prostředí. Jsou nerozpustné ve vodě, naopak se dobře váží na tukové tkáně v lidském těle. Karcinogenní jsou také polychlorované bifenyly. Mohou narušovat hormonální rovnováhu nebo imunitní systém. Hromadí se v živočišných tucích, do lidského těla se dostávají takřka výhradně potravou.


Zdroj: FinančníNoviny.cz, 10. 2. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 02.05.2024 14:04