Agris.cz - agrární portál

Výroba mléka ve Zlínském kraji vloni mírně vzrostla

13. 2. 2011 | ČTK

Zlínský kraj je jedním ze tří regionů, kde vloni vzrostla výroba mléka. Farmáři zde vyrobili přes 136 milionů litrů mléka, což představuje meziroční nárůst o 0,5 procenta. Vyšší meziroční produkci vykázaly také kraje Karlovarský a Liberecký.

Nicméně v celé rebulice výroba mléka klesla, a to o 3,5 procenta na 2,6 miliardy litrů. Vyplývá to z informací Českého statistického úřadu (ČSÚ).

Farmáři dlouhodobě upozorňují na to, že výroba mléka je nerentabilní a peníze, které od mlékáren dostávají, nestačí pokrýt jejich výrobní náklady. V souvislosti s tím klesají počty krav. Po krajích Jihomoravském a Ústeckém klesly počty chovaných krav ve Zlínském kraji nejvíc v zemi. Zatímco předloni zemědělské podniky chovaly podle statistiků 29.108 kusů krav, vloni to již bylo o 9,6 procenta méně, tedy 26.316 kusů.

Podle Jany Brázdilové z Agrární komory Zlínského kraje zvýšená produkce mléka paradoxně souvisí se snižováním počtu krav. "Stavy dojnic se tak snižují, že aby se jejich chov zemědělcům více rentoval, stále zvyšují jejich produkci mléka," uvedla. Dodala, že prodej z mléčných automatů nemá na produkci mléka žádný vliv. "Zemědělci musejí provoz automatů dotovat. Pokles zájmu ovlivnily i informace, které na jaře uvedl hlavní hygienik (Michael Vít), o možné škodlivosti čerstvého mléka," míní Brázdilová.

Vít na začátku loňského roku upozornil v souvislosti s rostoucím prodejem neošetřeného mléka na množící se průjmová onemocnění. Podle zemědělců je ale prodej veterinárně a hygienicky ošetřen, takže žádná zdravotní rizika nehrozí. Na každém automatu je navíc povinně uvedena informace, že mléko je potřeba před konzumací tepelně upravit. Automaty se zabývala i Státní veterinární správa, při kontrolách ale žádné závady nezjistila. I tak ale podle informací ČTK prodej čerstvého mléka z automatů ve Zlínském kraji klesl až o 50 procent.

Z údajů zveřejněných Českým ssatistickým úřadem vyplývá, že vloni byli největšími domácími producenty mléka farmáři z Vysočiny, Středočeského a Jihočeského kraje. Zemědělské podniky ze Zlínského kraje se na výrobě mléka v zemi loni podílely zhruba 5,2 procenta.


Zdroj: ČTK, 13. 2. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 07.05.2024 15:33