Agris.cz - agrární portál

Česko se znovu hlásí do projektu Ovoce do škol

14. 2. 2011 | Euro

Čeští školáci by jako jediní z celé EU přišli o ovocné svačiny placené převážně z bruselské pokladny. Tímto ministr zemědělství Ivan Fuksa vysvětluje, proč se Česká republika přece jen hlásí do unijního projektu Ovoce do škol pro příští školní rok. Fuksův úřad v této disciplíně předvedl velká názorová salta. Nejdříve projekt vychválil, posléze jej chtěl po letošních letních prázdninách zaříznout, aby nakonec Bruselu oznámil, že chce v rozdávání ovoce ve školách pokračovat.

„Měl jsem několik rozporuplných informací. Když jsem se ale dozvěděl, že bychom se jako jediná země k projektu nepřipojili, dal jsem pokyn přihlásit se,“ odůvodňuje zvraty ministr. Není ovšem vůbec spokojen s tím, jak projekt funguje. „V některých školách dostávají žáci ovoce jen jednou za měsíc. Aby měl program smysl, musí být dodávky četnější,“ poznamenává Fuksa.

Výhrady mají i tuzemští sadaři, kteří se na státní zakázce podílejí jen minimálně. „Zvažovali jsme proto, zda dvacet milionů uvolňovaných na ovocné svačiny z českého rozpočtu nedat přímo ovocnářům jako dotace na obnovu sadů či závlahy,“ říká Fuksa. Česko by se ovšem připravilo o téměř šedesátimilionový příspěvek z Bruselu.

Projekt Ovoce do škol, který EU financuje z téměř tří čtvrtin, zaobaluje Brusel jako součást boje proti obezitě, ač jde především o produkční podporu. „Snahou je dodávat zejména domácí druhy ovoce, zeleniny a stoprocentní ovocné a zeleninové šťávy,“ připomíná mluvčí ministerstva zemědělství Tereza Dvořáčková.

Ovocné svačiny odebírají tři čtvrtiny škol. Roční limit na žáka činí 240 korun, v předchozím školním roce to bylo 225 korun. K unijnímu programu se Česko po delším váhání připojilo předloni v únoru za Fischerovy vlády.

Táňa Králová


Zdroj: Euro, 14. 2. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 19:39