Agris.cz - agrární portál

Souhrn událostí uplynulého dne – 14. 2. 2011

15. 2. 2011 | Agris

Největší výrobci pečiva chtějí zdražit. Chléb může stát o několik korun více

Pečivo kvůli cenám surovin a energií zdraží až o desetinu. Růst cen oznámili dva největší hráči na trhu - společnosti United Bakeries a Penam. Výrobci pečiva tvrdí, že současné ceny jsou neudržitelné. Platí víc za pšenici, oleje, mák, mléko, energie, pohonné hmoty a dalších vstupy. Informoval o tom časopis Týden. "Tlak už je to tak enormní, že budeme muset zdražit. Obecně by to mělo být kolem deseti procent," citoval Týden generálního ředitele společnosti United Bakeries Marka Paříka. Firma podle něj zvedne ceny nejspíš v březnu.

Česko se znovu hlásí do projektu Ovoce do škol

Čeští školáci by jako jediní z celé EU přišli o ovocné svačiny placené převážně z bruselské pokladny. Tímto ministr zemědělství Ivan Fuksa vysvětluje, proč se Česká republika přece jen hlásí do unijního projektu Ovoce do škol pro příští školní rok. Fuksův úřad v této disciplíně předvedl velká názorová salta. Nejdříve projekt vychválil, posléze jej chtěl po letošních letních prázdninách zaříznout, aby nakonec Bruselu oznámil, že chce v rozdávání ovoce ve školách pokračovat. „Měl jsem několik rozporuplných informací. Když jsem se ale dozvěděl, že bychom se jako jediná země k projektu nepřipojili, dal jsem pokyn přihlásit se,“ odůvodňuje zvraty ministr.

ČR poprvé získá peníze z globalizačního fondu EU

Česko vůbec poprvé získá peníze z takzvaného globalizačního fondu EU (EFG). Evropská komise dnes schválila pomoc 460 bývalým zaměstnancům společnosti Unilever ČR z uzavřené továrny v Nelahozevsi na Mělnicku. Suma 323.820 eur (téměř osm milionů korun) by měla bývalým zaměstnancům Unileveru pomoci s hledáním nové práce. Poskytnutí peněz musí ještě schválit europoslanci a Rada EU zastupující členské země, ale to už by podle obdobných příkladů z minulosti z jiných zemí neměl být zřejmě problém. Na jednoho pracovníka by poté z fondu připadlo zhruba 704 eur (přes 17.000 korun).

Produkce obilí loni klesla více než se odhadovalo

Loňská sklizeň obilí v Česku dosáhla 6,88 milionu tun a byla o 12,2 procenta nižší než v roce 2009. Konečné výsledky rostlinné výroby dnes zveřejnil Český statistický úřad. Meziroční pokles je vyšší, než předpovídaly dosavadní odhady. Poslední čísla zveřejněná v listopadu odhadovala desetiprocentní meziroční pokles produkce. Téměř o desetinu méně než předloni sklidili zemědělci také olejnin. Produkce brambor klesla o 11,5 procenta, naopak sklizeň cukrovky byla mírně vyšší než v roce 2009.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství


Zdroj: Agris, 15. 2. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 13:07