Agris.cz - agrární portál

Ředitele SZIF by mohl jmenovat i odvolávat ministr zemědělství

15. 2. 2011 | ČTK

Ředitele Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF) by měl nově jmenovat i odvolávat ministr zemědělství, nikoli jako dosud vláda. Navrhuje to předseda sněmovního zemědělského výboru Pavol Lukša (TOP 09) v novele zákona o SZIF, kterou předložil ve sněmovně. Současná právní úprava podle něj neodpovídá zákonnému vztahu mezi ministerstvem a fondem.

Argumentuje tím, že fond dostává z kapitoly ministerstva zemědělství dotace na evropskou společnou zemědělskou politiku i na krytí správních výdajů. Ministr zemědělství navíc nese odpovědnost za to, že fond bude peníze na společnou zemědělskou politiku používat řádně. Tento vztah a odpovědnost ministra by proto podle Lukšova názoru měly být promítnuty do způsobu jmenování ředitele a také schvalování statutu fondu.

Lukša navrhuje, aby sněmovna zákon schválila ve zrychleném režimu během prvního čtení. Nejbližší schůze, kde by se tak mohlo stát, začne v polovině března. Zrychlený režim je však možné vetovat a poslanecké kluby ve sněmovně toto své právo často využívají.

Stínový ministr zemědělství opoziční ČSSD Michal Hašek však proti takové změně zákona nic nenamítá. "SZIF je klíčovou resortní institucí, a pokud má nést ministr zemědělství odpovědnost za fungování resortu jako celku, měl by mít také příslušné kompetence včetně personálních," sdělil Hašek ČTK. Námitky proti navrhované změně nemá ani místopředseda výboru za KSČM Pavel Kováčik, ani další místopředseda Jiří Papež z ODS.

O záměru ministra zemědělství Ivana Fuksy (ODS) posílit svůj vliv nejen v SZIF, ale i v Pozemkovém fondu, informoval začátkem roku týdeník Euro. "Ve vládě a v parlamentu představuji rozpočty obou institucí, přitom jim nevelím. Je to schizofrenní situace," citoval týdeník ministra. Fuksa podle Eura již prý od premiéra Petra Nečase dostal souhlas k tomu, aby změnu zákona připravil. Lukša sice svůj návrh ve sněmovně předložil jako poslanecký, mluvčí ministerstva zemědělství Tereza Dvořáčková ale ČTK potvrdila, že poslanec svůj návrh předtím s ministerstvem konzultoval.

K záměru získat větší vliv nad SZIF, přes který prochází většina zemědělských dotací, přiměla Fuksu podle Eura zkušenost s bývalým šéfem fondu Tomášem Révészem, jehož před Vánoci na ministrovu žádost odvolala vláda. Důvodem Révészova odvolání bylo podle ministerstva prosazování netransparentní a nevýhodné výměny informačního systému SZIF.


Zdroj: ČTK, 15. 2. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 05.05.2024 02:53