Agris.cz - agrární portál

Prodloužení trvanlivosti pečiva balením s řízenou atmosférou

15. 2. 2011 | ÚZEI, Agronavigator.cz

V případě pečiva jsou nejdůležitějšími faktory kažení : růst plísní a chemický rozklad. Ke kvašení může docházet u plněných výrobků. Vzhledem k nízké aktivitě vody je růst mikroorganismů v pečivu (s výjimkou plísní) spíše výjimečný.

K zabránění růstu plísní je účinným prostředkem atmosféra s vysokým obsahem oxidu uhličitého a nízkým obsahem kyslíku. K zabránění nežádoucí oxidaci by měl být obsah kyslíku v atmosféře nižší než 1 %. Podíl CO2 by neměl být nižší než 20 %.

V případě pečiva z plundrového těsta nebo s cukrovou glazurou může příliš vysoký obsah CO2 negativně ovlivnit vzhled, protože CO2 se rozpouští v tuku. V tom případě je zapotřebí nahradit v modifikované atmosféře určitý podíl oxidu uhličitého dusíkem. Na stárnutí pečiva, které souvisí s retrogradací škrobu, však nemá modifikovaná atmosféra žádný vliv nebo jen minimální.


Zdroj: ÚZEI, Agronavigator.cz, 15. 2. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 01:08