Agris.cz - agrární portál

Země V4 chtějí, aby se EU zabývala cenami potravin a surovin

16. 2. 2011 | ČTK

Premiéři Česka, Slovenska, Maďarska a Polska chtějí, aby se Evropská unie už na nadcházejícím summitu v březnu zabývala potravinovou a energetickou bezpečností. S touto iniciativou uspěli u německé kancléřky Angely Merkelové, která se zúčastnila dnešního setkání předsedů vlád čtyř států visegrádské čtyřky v Bratislavě u příležitosti 20. výročí vzniku tohoto seskupení.

"Jsme hluboce znepokojeni prudkým celosvětovým růstem cen potravin, surovin a energií. Jsme rovněž přesvědčeni, že efektivní a udržitelné řešení otázek spojených se závažnými problémy v potravinové a energetické bezpečnosti a následků celosvětového růstu cen potravin a energií můžeme najít na úrovni EU," píše se v komuniké premiérů.

Neúroda a zdražení surovin na světových trzích se v řadě zemí podepsaly na vyšších cenách potravin nebo pohonných hmot. Vývoj cen potravin ovlivňuje i českou inflaci, která však v lednu zpomalila tempo meziročního růstu na 1,7 procenta z prosincových 2,3 procenta.

"Otevřeli jsme téma, jak a co můžeme udělat, abychom tento děsivý nárůst (cen potravin), často podmíněný spekulacemi, dokázali zastavit a abychom zastavili i děsivý nárůst cen surovin a energií. (...) Věříme v to, že společně najdeme řešení, jak zastavit bezbřehé spekulativní zvyšování cen," uvedla slovenská premiérka Iveta Radičová. Návrh na nastolení tématu na summitu unie získal podporu německé kancléřky. "Podporujeme žádost, aby se otázky cenového vývoje a inflace, jež jsou důležitými otázkami pro naše občany, dostaly na program jednání. Evropská unie musí mít v tomto společnou pozici, Německo to bude podporovat," doplnila Merkelová.

Bratislava dlouhodobě usiluje také o to, aby EU pracovala na zajištění energetické bezpečnosti a stabilních dodávek surovin. Slovensko na svou závislost na dovozu zemního plynu z Ruska doplatilo začátkem roku 2009. Spory Ruska a Ukrajiny tehdy vyústily do přerušení dodávek plynu odběratelům v zemích EU, což si na Slovensku vynutilo odstavení výroby ve velkých podnicích na zhruba dva týdny. Podobné problémy by se podle ukrajinského premiéra Mykoly Azarova opakovat neměly. "Děláme všechno proto, abychom zajistili spolehlivý tranzit ropy a zemního plynu do zemí střední a západní Evropy," poznamenal Azarov, jenž se spolu s Merkelovou a rakouským kancléřem Wernerem Faymannem zúčastnil rozšířeného zasedání předsedů vlády V4.


Zdroj: ČTK, 16. 2. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 05.05.2024 23:19