Agris.cz - agrární portál

ČSÚ: Spotřeba drůbežího vzrostla za 60 let 13násobně

16. 2. 2011 | ČTK

Spotřeba drůbežího masa v Česku vzrostla od roku 1948 zhruba 13násobně z necelých dvou kilogramů na 24,8 kilogramu na osobu ročně v roce 2009. V rámci EU je nadprůměrná. Z dlouhodobého hlediska naopak klesá spotřeba hovězího, u vepřového v posledních letech stagnuje, přesto zůstává vepřové v tuzemsku nejoblíbenějším masem. Novinářům to dnes řekl Zdeněk Kobes z Českého statistického úřadu (ČSÚ).

Podle Kobese nárůst obliby drůbežího, především kuřecího masa, způsobila zejména jeho nízká cena a jednoduchý způsob úpravy, ale také jeho propagace coby dietního masa.

Z pohledu celkové konzumace veškerého masa patří Češi k jeho podprůměrným jedlíkům. V roce 2009 v průměru snědli 78,8 kilogramu masa na osobu. Nejvíce jedí maso obyvatelé Kypru (144 kilogramů), nejméně naopak Bulhaři (49 kg).

Spotřeba masa v ČR byla nejvyšší v roce 1989, kdy dosáhla 97 kg, poté klesala, v poslední době se výrazně nemění a pohybuje se kolem 80 kilogramů, u nejoblíbenějšího vepřového těsně nad 40 kilogramy.

Naopak 9,5 kilogramu u hovězího a telecího je výrazně pod evropským průměrem. Pokles jeho obliby Kobes přičítá vysoké ceně v porovnání s ostatními druhy mas, ale také kampani před několika lety odrazující spotřebitele od konzumace červeného masa z důvodu jeho údajné nezdravosti. Pomyslnému žebříčku konzumentů hovězího vévodí Lucembursko s 30 kg a Francie s 26 kilogramy. Naopak Maďaři snědí pouze tři kila hovězího ročně.

Stravovací zvyklosti obyvatel Česka se mění i u jiných kategorií potravin. "Mění se stravovací návyky, mění se technologie zpracování potravin a receptury," řekl šéf odboru zemědělských statistik ČSÚ Jiří Hrbek. V důsledku globalizace a příchodu cizinců do země podle něj v minulosti dříve tradiční potraviny ustupují jiným.

Lidé pijí například méně mléka než v minulosti, na druhou stranu roste spotřeba mléčných výrobků, zejména sýrů. Snižuje se spotřeba chleba, lidé naopak více jedí rohlíky či housky. Roste spotřeba ovoce, kterého Češi snědí kolem 90 kilogramů ročně, hlavní zásluhu na tom ale má dříve méně dostupné jižní ovoce.

V posledních letech se mírně zvyšuje spotřeba ryb, která v roce 2009 vzrostla o 0,3 kilogramu na 6,2 kg, což je však stále pod evropským průměrem, který se pohybuje kolem 11 kg na rok. Navzdory staleté tradici českého rybníkářství upřednostňují lidé mořské ryby.

Přestože v posledních letech Češi mírně omezili konzumaci piva, zůstávají největšími pijáky piva na světě, před Iry a Němci, vyplývá ze statistiky. Významnými pivaři jsou také Australané či Rakušané. V roce 2009 činila průměrná roční spotřeba pěnivého moku v Česku zhruba 151 litrů na osobu a rok.


Zdroj: ČTK, 16. 2. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 02.05.2024 10:12