Agris.cz - agrární portál

Holubi a papoušci ničí v Argentině slunečnicová pole

17. 2. 2011 | ČTK

Hejna hladových papoušků a holubů se vrhají na slunečnicová pole v některých částech Argentiny. Farmáři podle agentury Reuters přicházejí o úrodu a snižují se i jejich příjmy.

Pěstitelé se snaží hejna hladových ptáků plašit pomocí balonů. Do boje proti opeřencům nasazují i reflexní pásky, strašáky a rachejtle.

"Problém je vážný, hlavně v provincii Buenos Aires. Hejna jsou stále větší a ta metla se šíří," upozornil farmář Javier Domínguez z Lujánu asi 70 kilometrů západně od argentinské metropole.

V některých oblastech ptáci jen dokonávají zkázu, na jejímž začátku byla sucha, která způsobil klimatický jev La Niňa.

"Farmařím už 25 let. Vždycky jsem volil slunečnice, ale teď už nemůžu," prohlašuje Domínguez. Byl nucen začít pěstovat méně výnosný čirok, protože ten ptáci nekonzumují.

Provincie Buenos Aires je oblast produkující nejvíce obilí v zemi. Podle některých farmářů mohou nenasytní ptáci způsobit až 60procentní ztráty.

Argentina je hlavním vývozcem slunečnicového oleje. V letošní sezoně by měla vyprodukovat 2,8 milionu tun slunečnicových semen.

Ptákům slunečnicová semena velmi chutnají, stejně jako kukuřičná zrna. Ptačí hejna devastují polnosti i ve východní provincii Entre Ríos, na severu jimi trpí provincie Chaco.

Podle odborníků ptáci jen zřídka zkrmují sóju, hlavní plodinu pěstovanou v Argentině, ovšem holubi občas vyhledávají sójové semenáčky.

Provinční vláda v Buenos Aires doufá, že bude moci napodobit provincii La Pampa, kde povolili lov holubů, aby jejich stavy udrželi pod kontrolou. Ale ještě větší hrozbu možná představují papoušci, kteří se množí rychleji a hnízdí na vyšších místech.

"Problém s papoušky je skutečně vážný, působí pohromu," zdůraznil šéf provinčního ministerstva zemědělství Carlos Cadavid.


Zdroj: ČTK, 17. 2. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 08.05.2024 08:16