Agris.cz - agrární portál

Čekání na rozhodnutí Komise ohledně daně z tuků v Dánsku

18. 2. 2011 | APIC-AK

Dánsko ohlásilo zavedení daně z nasycených tuků od července 2011 a očekává reakci orgánů EU. Stát počítá s příjmy, ale realizace tohoto opatření by vyvolala spoustu problémů.

Experti předpokládají, že uvalení daně na tuky v Dánsku, které by mělo platit od července 2011, by bylo v rámci EU protiústavní, protože v rámci obchodování mezi členskými zeměmi má obdobný efekt jako clo. Komise zatím nedospěla k závěru.

V zásadě se jedná o daň 13 DKK za kg nasycených tuků. Realizace tohoto opatření se obávají výrobci, dovozci i prodejci, ale dánská vláda očekává příjem, který pomůže zaplnit deficit v kolem 1,5 miliard DKK. Importéři se obávají administrativního zmatku, problémy budou se složenými potravinami s podílem nasycených tuků. Kolem 30 % potravin spotřebovaných v Dánsku pochází z importu. Není jasné, jak lze zajistit, aby výrobci uváděli správný údaj o obsahu nasycených tuků ve svých výrobcích.


Zdroj: APIC-AK, 18. 2. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 06:58