Agris.cz - agrární portál

Souhrn událostí uplynulých dní –17.2.2010

18. 2. 2011 | Agris

Vakcinace proti katarální horečce ovcí už jen dobrovolná

Letos se již čtvrtým rokem vakcinují přežvýkavci, tj. zejména skot a ovce proti katarální horečce ovcí. Jelikož se již nevyskytl další případ tohoto onemocnění, nebude po dokončení jarní vakcinace v nařízené vakcinaci pokračováno. Vzhledem ale k možnému obchodování se zeměmi, kde negativní „zkušenost“ s katarální horečkou neměli a požadují, aby byla zvířata vakcinována, umožňuje nyní SVS ČR, aby takovíto chovatelé mohli zvířata vakcinovat, a k tomu je nezbytná forma Nařízení Státní veterinární správy - mimořádná veterinární opatření.

Pálenice zavírají, jedna z nejhorších sezon končí

Jednu z nejhorších sezon mají za sebou pálenice na jižní Moravě. Důvodem je především katastrofální neúroda ovoce. Některé výrobny alkoholu proto loni ani neotevřely. Pro ty ostatní sezona buď skončila nebo skončí v nejbližších dnech. Vyplývá to z ankety ČTK. Podle mluvčí Celního ředitelství Brno Lady Temňákové už zavřelo 51 pěstitelských pálenic v kraji. Celkem jich je v regionu 93. Celníci jim už palírny zaplombovali. Znovu je odplombují začátkem července. „Firmy letos určitě zavírají dřív, než bylo v minulosti zvykem.

Novela veterinárního zákona zvýší bezpečnost potravin a sníží byrokracii

Novela veterinárního zákona s důrazem na kvalitu potravin a v zájmu spotřebitele například upravuje podmínky prodeje syrového mléka z automatu, stanovuje povinnost uživateli honitby zajistit vyšetření těl ulovené volně žijící zvěře, ruší úpravu, která umožňovala některým provozovnám maloobchodu neoznačovat balené maso a masné výrobky. Umožňuje však také domácí porážky skotu mladšího 24 měsíců a jelenovitých z farmového chovu.

Česko je soběstačné v cukru a mléku, ne v masu a ovoci

Česko je soběstačné ve výrobě cukru a mléka, naopak u vepřového masa, ovoce a zeleniny je produkce podle některých názorů příliš nízká a měla by se zvýšit. Vyplývá to z informací Českého statistického úřadu za rok 2009 a vyjádření zástupců oboru. Nejzajímavějším zjištěním je podle ředitele odboru statistiky zemědělství ČSÚ Jiřího Hrbka fakt, že některé komodity jsou v Česku na ústupu, a přesto je v nich republika soběstačná. „To je vidět u cukru - léta se mluví o tom, že zmizela řada cukrovarů a situace je špatná, ale podle našeho propočtu to není žádná tragédie,“ uvedl Hrbek.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství


Zdroj: Agris, 18. 2. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 00:08