Agris.cz - agrární portál

Zámecké vinařství Bzenec má nejvíce vzorků v Salonu vín

18. 2. 2011 | ČTK

Zámecké vinařství Bzenec, s.r.o. je s 11 víny nejúspěšnější firmou, která představí své vzorky v letošním Salonu vín. Celkem se do prestižní kolekce dostalo 47 vinařů. Degustační expozice bude pro veřejnost otevřena 26. února ve Valticích. Z odrůd bude mít největší zastoupení v Salonu vín Rulandské modré. Národní vinařské centrum to dnes uvedlo v tiskové zprávě.

Zásadním kritériem pro udělení titulu Salon vín a umístění do degustační expozice je výjimečná kvalita vzorků. Definitivní složení letošního salonu určili degustátoři během závěrečného kola Národní soutěže vín. "Salon vín je výkladní skříní našeho vinařství. Sdružuje na jednom místě to nejlepší z našich vinic v takové kvalitě a rozmanitosti, že si v nich vybere opravdu každý," uvedl ředitel Národního vinařského centra Pavel Krška.

Organizátoři expozice letos vyhověli spotřebitelům, kteří preferují suchá a polosuchá vína. Ta mají v Salonu vín garantovaných 80 pozic. Důraz je při výběru do Salonu vín kladen také na region, kde se víno urodilo, a rozlohu tamních vinic. Tři vína tak budou v salonu reprezentovat vinařskou oblast Čechy, 14 vín získá znojemská vinařská podoblast, 21 vín mikulovská, 22 vín velkopavlovická a 20 slovácká podoblast. Zbývajících 20 vín už bez ohledu na regionální příslušnost připadne na vína sladká (devět), polosladká (sedm), růžová (dvě) a sekty (dva).

Vedle Zámeckého vinařství Bzenec má v kolekci největší zastoupení Vinselekt Michlovský, a.s. s osmi víny, Patria Kobylí, a.s. a Znovín Znojmo, a.s. shodně s šesti víny.

Veřejnost může vína ve Valticích ochutnat i koupit. Expozice slouží ke vzdělávání návštěvníků a propagaci a podpoře tuzemského vinařství.


Zdroj: ČTK, 18. 2. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 06.05.2024 07:42